Filmski maraton: Meryl Streep

| Film |

Filmski maraton: Meryl Streep

Meryl Streep višestruko je nagrađivana američka filmska, kazališna i televizijska glumica.
Po mnogima najbolja glumica svih vremena, s čak 19 nominacija daleko je ispred svojih kolega. Nabrajati sve filmove u kojima je briljirala ne bi imalo smisla, ali vrijedi istaknuti filmove za koje je dobila Oscara, a to su: "Sophie's Choice" "The Iron Lady" i "Kramer vs. Kramer".

U kazalištu je debitirala predstavom iz 1971., The Playboy of Seville, a 1977. prvi se put pojavila na televiziji u filmu The Deadliest Season. Prvi film bio joj je Julia iz 1977., u kojem je nastupila s Jane Fonda i Vanessom Redgrave.
Komercijalni i kritički uspjeh došao je s ulogama u filmovima Lovac na jelene s Robertom De Nirom i Kramer protiv Kramera s Dustinom Hoffmanom, a za potonji je dobila svog prvog Oscara. U karijeri je dobila tri Oscara, sedam Zlatnih globusa, dva Emmyja i dvije BAFTA nagrade. Drži rekord po broju nominacija za Oscara. Streep se smatra jednom od najcjenjenijih i najtalentiranijih glumica svih vremena. Jedna od je od rijetkih glumaca koji su dobili sve tri najvažnije filmske nagrade (Oscar, Zlatni globus i Nagradu udruženja filmskih glumaca).
U svom prvom filmu, Julia (1977.) imala je malu, ali ključnu ulogu tijekom scene flashbacka. Drugi film bio je Lovac na jelene (1978.) za kojeg je primila svoju prvu nominaciju za Oscara za najbolju sporednu glumicu. Sljedeće godine, osvojila je Oscara za ulogu u filmu Kramer protiv Kramera (najbolja sporedna glumica), s Dustinom Hoffmanom. 1982. je osvojila i drugog Oscara, za film Sofijin izbor (najbolja glumica), u kojem je nastupila s Peterom MacNicolom.

1. The Devil Wears Prada svjetski popularan film iz 2006. Ekranizacija satiričnog romana Lauren Weisberger postala je hit u kinu i prototip suvremenog "chick flicka" prepunog glamurozne odjeće velikih svjetskih brendova poput Valentina, Chanela, Galliana, Prade i slično. Mlada novinarka Andy Sachs (A. Hathaway), koja mašta o ozbiljnoj karijeri u uglednim novinama poput "New Yorkera" i "Vanity Faira", prijavi se na razgovor za posao druge asistentice moćne Mirande Priestly (M. Streep), urednice modnog magazina "Runway", poznate po okrutnosti, iscrpljivanju svojih zaposlenika i odijevanju u odjeću marke Prada. Miranda isprva prezirno odbije Andy, odjevenu nemarno i bez ikakva smisla za modu, no zaintrigira je djevojčina inteligencija i otvorenost te odluči dati joj šansu i posao. Mirandina prva asistentica, ambiciozna i marljiva Emily (E. Blunt), pokušava naučiti Andy mnogobrojnim dužnostima, što je isprva neuspješno i izluđujuće. Mirandin modni direktor Nigel (S. Tucci), pomaže Andy tako što je podučava kako se odijevati i ponašati u društvu koje visoku modu drži temeljnom društvenom vrijednošću. Andyna transformacija od neuredne djevojke u atraktivnu glamuroznu asistenticu nervira njezinog dečka Natea (A. Grenier), a njezine brojne obaveze ostavljaju im vrlo malo vremena za privatan život. Andy s vremenom uspijeva osvojiti Mirandino poštovanje, no uspjeh na poslu budi u Andy nezadovoljstvo i nemir jer sve više izdaje principe u koje vjeruje i sve je više isključena iz svijeta koji stvarno voli i kojemu pripada.
U središtu priče je lik Mirande Priestly koju fascinantno glumi Meryl Streep, inteligentna vladarice svijeta mode koju svi mrze i kojoj se svi dive. Film je režirao David Frankel.

Sophie's Choice Official Trailer #1 - Meryl Streep, Kevin Kline Movie (1982) HD

2. Sophie's Choice američka je drama iz 1982. Pomno produkcijski dizajniran i režiran, s osloncem na kreiranju ugođaja i maestralnim glumcima. Nekoliko godina nakon završetka Drugog svjetskog rata mladi južnjački pisac Stingo dolazi u newyoršku četvrt Brooklyn i useljava u prizemlje kuće na čijem prvom katu žive Poljakinja Sophie, koja je preživjela strahote Auschwitza, i njezin partner, newyorški Židov Nathan, koji se predstavlja kao biolog s harvardskom diplomom. Veza Sophie i Nathana vrlo je turbulentna zbog njegovih povremenih ispada, a Stingo postaje njihov najbolji prijatelj. S vremenom Sophie i Stingo postaju sve bliži, a Nathan sve ljubomorniji. Kako se zbližava sa Stingom, Sophie mu počne pričati o svom strašnom iskustvu iz Auschwitza. Film je zaradio pet nominacija za Oscara.

The Iron Lady Official Trailer

3. The Iron Lady (2011.) Oskarovka Meryl Streep glumi Margaret Thatcher, bivšu premijerku Ujedinjenoga Kraljevstva, u filmu koji se usredotočuje na cijenu koju je morala platiti da dođe na vlast.
Film ŽELJEZNA DAMA iznenađujuć je i osoban portret Margaret Thatcher, prve i jedine premijerke Ujedinjenoga Kraljevstva. Kao jedna od najpoznatijih i najutjecajnijih žena 20. stoljeća, pojavila se niotkuda i preskačući barijere spola i klasne pripadnosti postigla je da se njezin glas čuje u svijetu u kojem dominiraju muškarci. Ovaj film priča jedinstvenu i svevremensku priču o moći i cijeni koju osoba plaća za nju. U filmu glumi oskarovka Meryl Streep u ulozi Margaret Thatcher, dok njezina supruga Denisa glumi Jim Broadbent.

Kramer Vs. Kramer (1979) Official Trailer

4. Kramer vs. Kramer je drama Roberta Bentona iz 1979. s Dustinom Hoffmanom i Meryl Streep u glavnim ulogama, nastala po romanu Averyja Cormana. Film govori o razvodu i svima na koje on utječe, uključujući mladog sina razvedenog para. Film je dobitnik Oscara za najbolji film 1979. Joanna Kramer (Meryl Streep), akademska umjetnica, je kućanica i majka svojem sinu Billyju (Justin Henry). Osjećajući se ograničenom u toj ulozi, i zanemarena od strane svojeg muža Teda (Dustin Hoffman), Joanna odlazi kako bi "pronašla samu sebe".
Ted, koji se fokusirao na svoju karijeru u marketingu, i koji je taman ostvario najveći posao za svoju agenciju, šokiran je Joanninom odlukom te ostaje odgajati Billyja sam. Uz pomoć svog susjeda i Joannine prijateljice, Margaret (Jane Alexander), Ted počinje shvaćati zašto ga je Joanna ostavila. U međuvremenu postaje sve više zainteresiran za Billyjev odgoj te sve više zanemaruje svoj posao (koji na kraju gubi).
Nakon nekih godinu i pol nakon što je otišla, Joanna se vraća u New York kako bi zatražila skrb nad Billyjem te počinje sudski spor. Sud ga dodjeljuje majci, ali u jutro kad Billy treba krenuti s majkom, ona dolazi u stan i kaže Tedu da, iako voli Billyja i želi ga sa sobom, zna da je njegov pravi dom s Tedom, te odlučuje pustiti Billyja da ostane s ocem.

The Bridges of Madison County (1995) Official Trailer - Meryl Streep, Clint Eastwood Movie HD

5. The Bridges of Madison County romantična drama iz 1995. Dvoje običnih ljudi slučajno su se susreli i doživjeli nesvakidašnju romansu. Clint Eastwood i Meryl Streep zvijezde su ove strastvene priče o čvrsto povezanim životima – usamljena farmerova supruga i lutajući fotograf ući će u romantičnu vezu koja će ih, iako kratka, oboje duboko promijeniti. Francesca (M. Streep) je bila udana za Richarda Johnsona (J. Haynie) i s njim je živjela na osamljenoj farmi u okrugu Madison, savezna država Iowa. Nakon njezine smrti krajem osamdesetih njezina djeca Caroline (A. Corley) i Michael (V. Slezak) otkriju da je u svom dnevniku opisala sudbonosnu ljubav s fotografom magazina "National Geographic" Robertom Kincaidom (C. Eastwood).
Ta je veza trajala samo četiri dana. Sve se dogodilo u ljeto 1965. dok su muž i djeca bili na velikom sajmu države Iowe. Kincaid je svojim malim kamionom zalutao tražeći mostove okruga Madison koje je trebao snimiti za "National Geographic". Zaustavio se pred Francescinom kućom i ona mu je pokazala put. Oboje su zapravo bili usamljeni. Ona je nekoć bila učiteljica, no zbog odgoja djece napustila je školu i domaćica je čiji se snovi nisu ostvarili. Njemu su putovanja po svijetu onemogućila normalan obiteljski život. Sprijateljili su se, a odmah i duboko zaljubili jedno u drugo. Okolnosti im neće omogućiti da vezu nastave. Ipak, u pismu koje je 1987. Francesca napisala djeci očito je da joj je najvažnije da ona shvate koliko je ta ljubav bila za nju važna i da to nije bio puki preljub.
"Mostovi okruga Madison" sasvim su neobičan film u glumačko-redateljskoj karijeri Clinta Eastwooda, jer je to njegov jedini ljubavni film u kojem on glumi duboko osjećajna čovjeka, a ne revolveraša kako smo navikli. To je ekranizacija istoimenog ljubavnog romana, jedne od najpopularnijih knjiga u novije doba koju je na temelju vlastitog iskustva napisao Robert James Waller. Meryl Streep ostvarila je kao zaljubljena kućanica Francesca vjerojatno najbolju ulogu u karijeri.