Film Mare nagrađen u Sarajevu: Mariji Škaričić Srce Sarajeva, Andrei Štaki nagrada CICAE!

| Film |

 

Hrvatsko-švicarskom filmu Mare redateljice Andree Štake na Sarajevo Film Festivalu dodijeljena je nagrada CICAE - Međunarodne konfederacije umjetničkih kina, a Mariji Škaričić Srce Sarajeva za upečatljivu interpretaciju naslovne junakinje.

Škaričić je tako prva glumica koja je dosad osvojila čak tri Srca Sarajeva, tj. nagradu za najbolju žensku ulogu na sarajevskom festivalu; već joj je i prijašnja suradnja s redateljicom Štakom donijela istu nagradu za ulogu u filmu Gospođica 2006., a nagrađena je i 2004. za glavnu ulogu u filmu Ta divna splitska noć Antuna Arsena Ostojića.

Za upečatljivu izvedbu u kojoj puno više od riječi igra tijelo postajući ekran u kojem složen svemir majke i žene u muškom svijetu pronalazi vlastiti način izražavanja - Srce Sarajeva za najbolju glumicu dodjeljuje se Mariji Škaričić, stoji u pojašnjenju sarajevskog žirija, koji čine redatelj i scenarist Michel Hazanavicius, umjetnički direktor Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu Carlo Chatrian, glumica Jadranka Đokić, redatelj Srdan Golubović te rukovoditeljica Industry odjela i edukacije Morelia Film Festivala Andrea Stavenhagen.

Film Mare tako u ovom izrazito nezahvalnom razdoblju tako ipak pronalazi svoj festivalski put i način da se predstavi publici. Nakon sarajevskog festivala, Mare će 29. kolovoza otvoriti ovogodišnji Pulski filmski festival te tako premijerno biti predstavljen domaćoj publici.

Smješten na autentičnu lokaciju nadomak Dubrovnika, Mare je prvi autorski cjelovečernji film snimljen u potpunosti na području Konavala. Inspiraciju za film autorica je pronašla unutar spomenutog podneblja u kojem je odrasla kao i vlastite obitelji. Naslovnu ulogu ciljano je pisala za glumicu Mariju Škaričić, a autentičnost priče dodatno je potvrđena lokacijom snimanja i glumcima naturščicima – obiteljska kuća i djeca naslovne junakinje dom su i djeca autoričine rođakinje.

Mare je osoban film. Ovdje progovaram o fazi života koju osobno poznajem: ne samo da naša djeca odrastaju, već na neki način, uviđamo da i mi odrastamo. Odjednom se pitaš poznaješ li uistinu ljude s kojima živiš. Čuju li te oni? Voli li te vlastiti muž? Je li tvoj život uistinu tvoj?, dodaje autorica Andrea Štaka.