„Glumim, jesam“ s Goranom Bogdanom, Lanom Barić i Lunom Zimić Mijović u kinima

| Film |

 

Glumim, jesam, filmski triptih redatelja i scenarista Miroslava Mandića Goranom Bogdanom, Lanom Barić, Lunom Zimić Mijović Gregorom Zorcom u naslovnim ulogama stiže u domaća kina.

Zagrebačka premijera filma održat će se u ponedjeljak, 9. prosinca u kinu Kinoteka, u prisustvu redatelja Miroslava Mandića, glumica Lune Zimić Mijović i Lane Barić te ostatka filmske ekipe, a tijekom prosinca film će se moći pogledati i u neovisnim kinima u Splitu, Šibeniku, Varaždinu, Samoboru, Čakovcu Daruvaru.Glavna okosnica filma mentalno je zdravlje glumaca i njihov problem izlaženja iz uloga pa tako radnja prati tri priče dvaju glumaca i jedne glumice koji se bore odvojiti svoj profesionalni život od onog osobnog.

Pripremajući se za ulogu lopova, u sarajevskoj priči, mlada glumica Lina, koju tumači glumica Luna Zimić Mijović, počinje krasti i u stvarnom životu, a nakon konflikta s redateljem, napušta snimanje i želi dokazati za što je sve sposobna.

U drugom, ljubljanskom segmentu, kazališni glumac Niko, kojeg glumi Gregor Zorc, dobiva ulogu klošara na filmu, a tijekom pripreme za ulogu druži se s beskućnicima te ga sloboda života bez obaveza potpuno obuzima.

U trećoj, zagrebačkoj priči glumac Luka, kojeg glumi Goran Bogdan, i glumica Iva, koju tumači Lana Barić, igraju uloge strastvenog para u TV sapunici. Nakon završetka produkcije, on tvrdi da je uistinu zaljubljen u nju, a za glumicu sve što su radili ispred kamere nema veze s njihovim privatnim životima, ali glumac opsesivno ustrajava.

Naime, film pokušava dočarati način kako uloge koje glumci igraju mijenjaju njihov identitet.

Poznato je da mnogi slavni glumci i nakon napuštanja seta ostaju u svojim ulogama: Jack Nicholson podvrgnuo se za potrebe snimanja Leta iznad kukavičjeg gnijezda elektrošokovima, Robert de Niro vozio je taksi po New Yorku kako bi pripremio ulogu u Taksistu, a Marlon Brando je uoči snimanja filma Ljudi proveo mjesec dana u bolničkom krevetu. Čak je i Konstantin Stanislavski, tvorac tzv. sustava Stanislavskog, koji je kasnije utjecao na razvoj metodske glume, predlagao glumcima da nakon svake probe „otresu“ ulogu sa sebe kako bi očuvali mentalno zdravlje. 

Za mišljenje o ovom problemu upitali smo i glavnu glumicu filma Glumim,jesam, Lunu Zimić Mijović koja je rekla:“ Osvrnula bih se upravo na ulogu Line, koju tumačim u filmu Glumim, jesam, na osnovu koje sam bar malo, upoznala ili zagrebala što to znači biti kleptomanka, što je meni bilo strašno zanimljivo i izazovno  istraživati, kao i Lini, pa kada se to dvoje spojilo shvatila sam da dok radim, zapravo dok je glumim, ja jesam ona! Nije bilo potrebe za rastajanjem od Line, jer mi je vrlo slična, volim je, prijateljica mi je i pomažem joj na neki način i danas da svu svoju energiju, koje ima MNOGO, usmjeri ka konstruktivnom kopanju po značenju života, glume, ljubavi, postojanja.“.

Malo je poznata činjenica kako je upravo Luna u filmu Glumim, jesam potpisana kao asistentica režije, a mi smo ju upitali kakvo joj je to bilo iskustvo na što nam je ona odgovorila: “ Prvi put sam asistirala Jasmili Žbanić, koja je režirala prvi film u kojem sam glumila, Grbavicu, u kojoj sam s trinaest godina krenula na ovaj filmski put, što mi je bila velika čast, nakon čega sam dobila povjerenje Danisa Tanovića, i radila kao drugi asistent na filmu Smrt, u Sarajevu, i iskreno, osjećala sam se dovoljno iskusno i obrazovano vremenom (ne školom), da se ponudim i obavim posao asistentice režije i kasnije tajnicom režije na Mandićevom filmu. Glumila sam glavnu ulogu u prvoj priči, mislim se “druge dvije priče su genijalne… zašto ne bih bila nekako dio ostalih?” I uvalih se. Drugi mogu reći jesam li svoj posao obavila kako treba, ili ne. Ja sam, svakako, sretna, iskusnija za novi projekat, ponosna i mirna.“.

Miroslav Mandić magistrirao je scenarij i filmsku režiju na Sveučilištu Columbia u New Yorku. Njegov kratki film Brak radnikaosvojio je Grand Prix Zlatni zmaj na Međunarodnom festivalu u Krakovu, a cjelovečernji igrani film Život radnikaosvojio je Grand Prix na Festivalu europskog filma u Strasbourgu 1988. Autor je i zapaženog filma Adria Blues(2013) te kultne Top liste nadrealista(1989-90).

Tijekom prosinca Glumim, jesam moći će se pogledati u Splitu (3., 11., i 18. 12. Kinoteka Zlatna vrata), Šibeniku (4. 12., Kinoklub Šibenik), Varaždinu (5., 7., i 8. 12. Kino Gaj), Samoboru(7. i 8. 12., Kino Samobor), Zagrebu(9. - 14. 12. kino Kinoteka), Čakovcu(12., 14. i 16. 12. Centar za kulturu Čakovec)i Daruvaru (POU Daruvar). Distributer filma su Pari Pikule.

 
Glumim, jesam