Antonio Banderas u ulozi karijere u novom filmu Pedra Almodovara

| Film |

Već više od trideset godina Pedro Almodóvar plijeni pozornost kritike i publike diljem svijeta kada je u pitanju sedma umjetnost.

Sa svakim svojim novim filmom prepunim žarkih boja i živopisnih likova, Almodóvar, oduševljava gledatelje, a neki od njegovih remek-djela ovjenčani su i najprestižnijom nagradom u svijetu filma – Oscarom, kao i drugim prestižnim nagradama poput Zlatnog globusa, BAFTA-ma, ali i najvažnijim festivalskim nagradama, onima u Cannesu, Berlinu, Veneciji i mnogim drugim.

Od sljedećeg četvrtka, 28. studenog, u domaća kina konačno nam stiže najnoviji Almodóvarov film, autobiografska priča TUGA I SLAVA u kojoj glavnu ulogu tumači neponovljivi Antonio Banderas.

Film TUGA I SLAVA donosi nam priču o ponovnim susretima iskusnog Salvadora Malla, filmskog redatelja koji fizički propada. Neki od tih susreta događaju se licem u lice, dok se drugi odvijaju u njegovom sjećanju: njegovo djetinjstvo 60-ih kada je s roditeljima emigrirao u selo u Valenciji u potrazi za boljim životom, njegovoj prvoj žudnji, prvoj pravoj ljubavi u Madridu tijekom 80-ih, boli koja je uslijedila nakon prekida te ljubavi dok je ona još uvijek bila na vrhuncu, njegovom pisanju kao jedinoj terapiji da zaboravi nezaboravljivo, njegovom ranom otkrivanju kinematografije i praznini, beskonačnoj praznini koja je odgovorna za njegovu nesposobnost daljnjeg bavljenja filmom.

Film nam priča priču o kreaciji, o tome koliko ju je teško odvojiti od vlastitog života i o strasti koja toj kreaciji daje razum i nadu. Kroz prisjećanje na vlastitu prošlost, Salvador proživljava snažnu potrebu za istom, a u toj potrebi možda se krije i njegov spas.

U glavnoj ulozi Salvadora Malla nalazi se jedan od najpoznatijih španjolskih glumaca, Antonio Banderas.

Kritika je navodi da se radi o najboljoj ulozi ovog glumačkog velikana u njegovoj dosadašnjoj karijeri za koju je ove godine ovjenčan i nagradom za najboljeg glumca na filmskom festivalu u Cannesu.

Banderas je prokletog vikenda nominiran i za prestižnu nagradu Europske filmske Akademije u kategoriji glavne muške uloge što je samo još jedno dodatno priznanje o koliko kvalitetnoj performansi je ovdje riječ. Uz tu nominaciju, sam film je osvojio i tri dodatne, one za najbolji film, najbolju režiju i najbolji scenarij.

Nakon niza osvojenih priznanja i nominacija, TUGA I SLAVA je nedavno i službeno postao španjolski kandidat za nagradu Oscar, a mnogi su uvjereni da će upravo ovaj film biti jedan od pet filmova koji će se sljedeće godine boriti za ovu najprestižniju filmsku nagradu u kategoriji najboljeg stranog filma.

No, bez obzira na sve, jedno je sigurno, Pedro Almodóvar snimio je novi filmski dragulj o kojem će gledatelji pričati i razmišljati još dugo nakon prvog gledanja.

Film TUGA I SLAVA u domaća kina stiže u četvrtak, 28. studenog, a ovom prilikom predstavljamo vam kino najavu filma!

Tuga i slava - kino najava