Druženje s umjetnicom Ivanom Popović i njenim Promatračima

| Art |

Promatrači, gostujuća izložba Ivane Popović  u Muzeju Suvremene umjetnosti (MSU-u)

Umjetnica, akademska kiparica i modna dizajnerica Ivana Popović ovaj je tjedan u Muzeju za Suvremenu umjetnost u kojem trenutno možete pogledati njezinu izložbu „Promatrači“ održala zanimljivo druženje s posjetiteljima muzeja. „Druženje s umjetnikom“ zamišljeno je kao približavanje umjetničkih djela i postava posjetiteljima koji su određenim umjetnikom i njegovom idejom fascinirani i zanima ih više. Ivana nas je zajedno s brojnim zainteresiranim provela kroz stalni postav muzeja u koji je zapravo njena izložba implementirana te otkrila kako je do izložbe došlo.

„Promatrači“ Ivane Popović zaista su nešto posebno, umjetnica ih je zamislila kao mnogo malih glava, različitih lica koji su neutralni svjedoci događanja oko nas. Ovaj kiparski projekt je, kako kaže sama Ivana, započela prije 10. godina kao njena igra s prikazom fenomena promatranja stvarnog događanja. Promatrači mogu biti anonimni, ali mogu imati i poznato lice i biti individualizirani, a ono što promatraju može bit sve oko nas, u potpunosti različito, od kolektivnih društvenih zbivanja do individuliziranih borbi.

Promatrači, gostujuća izložba Ivane Popović  u Muzeju Suvremene umjetnosti (MSU-u)
Promatrači, izložba Ivane Popović u MSU-u

Ivana je u MSU-u izložila čak 10.000 Promatrača i to čak 10.000 u potpunosti različitih lica. Otkriva kako joj se znalo dogoditi kada je bila jako umorna da napravi dva ista lica pa ih sljedeće jutro odmah uništi jer Promatrači moraju biti različiti baš kao što su i ljudi. Radi ih svakodnevno, kada svoje dvije predivne djevojčice stavi spavati i odradi sve one kućanske poslove i obaveze koje majke svakodnevno imaju. Kako kaže, u planu joj je raditi Promatrače sve do brojke od 100.000, a kako Promatrači i šetaju i sele se jer promatraju sve oko nas, planira ih ove godine izložiti i u kultnoj newyorškoj MoMi za koju je dobila pozivnicu.

Promatrači su već dugo dio Ivaninog života no njena nedavna borba s rakom dojke, Promatrače je pretvorila iz Ivaninog projekta u nešto veće, u njenu terapiju. Ivana je oduvijek bila specifična umjetnica, sasvim iskrena, britka i bez dlake na jeziku pa je tako posjetiteljima MSU-a sasvim iskreno govorila o svojoj borbi s bolešću za koju ni na trenutak nije dala da je pokoleba. Objasnila je kako joj se desna ruka zapravo nosila s invalidnošću zbog vađenja limfnih čvorova te iako je kiparica, nikada više neće moći klesati i raditi teške radove. Upravo su zato Promatrači postali njena terapija koja joj je u šest mjeseci vratila kompletnu ravnotežu u tijelu. Naime, kada je nakon operacije krenula raditi Promatrače osjetila je nesklad, neravnotežu jer joj je jedna ruka puno slabija, a danas s ponosom kaže kako iz kilograma gline, samo rukom, bez vaganja u mikrogram može odvojiti 2 grama koliko ima svaki Promatrač.

Promatrači, gostujuća izložba Ivane Popović  u Muzeju Suvremene umjetnosti (MSU-u)
Umjetnica Ivana Popović na "Druženju s umjetnicom" u MSU-u

Ono što je posebno zanimljivo vezano uz Ivaninu izložbu je što je ona zapravo interaktivna, traži neku reakciju posjetitelja jer im je dozvoljeno razmještati ove male figurice i tisuće lica kako god oni žele. Tako Promatrače u MSU možete naći oko svakog eksponata, kako začuđeno gledajuju u kaširana lica zlostavljanih žena u radu „Ženska kuća“ poznate umjetnice Sanje Iveković ili pak kako marširaju u sobi revolucije poput male vojske. Možemo reći kako su upravo Promatrači oživjeli MSU i svakom eksponatu dali živost, dodir stvarnosti, onaj osjećaj da se u baš ovom trenuku nešto događa jer Promatrači promatraju. Posjetitelji su ih razvrstali u razne formacije, razdvajali, radili parove, potpisivali se, a neke su stavljali kao usamljenike da stoje sami metre od drugih skupina. Ovim potezom dozvoljavanja razmještanja, MSU i Ivana Popović dozvolili su posjetiteljima da i sami na tren postanu umjetnici i daju svoj stav o nekoj temi, o nekom eksponatu ili pak da Promatračima prenesu svoje osjećaje. Moramo reći da je Ivanina energija i ideja s Promatračima itekako uspjela te zahvatila posjetitelje MSU-a jer svatko tko prođe pored njenih lica, ne može odoljeti, a da ih ne dodirne, pomakne, okrene i li nešto slično.

Promatrači, gostujuća izložba Ivane Popović  u Muzeju Suvremene umjetnosti (MSU-u)
Promatrači, izložba Ivane Popović u MSU-u oko eksponata Sanje Iveković

S obzirom na Ivaninu bolest i njenu angažiranost u borbi protiv raka dojke, njena izložba ima i humanitarnu notu za udrugu Hrvatski forum protiv raka dojke, Europa Donna za koju svi posjetitelji mogu donirati. Isto tako, Ivana je ustupila 100 promatrača posjetiteljima koji izvrše donaciju za udrugu Europa Donna pa će tako neka od ovih lica svoj život i promatranja nastaviti negdje drugdje, u nečijim domovima.

Sve čitatelje Wall.hr-a pozivamo da posjete izložbu Ivane Popović u MSU-u koja je otvorena do 12.5.2013. te da prema vlastitoj zamisli razmjeste, grupiraju ili osame Promatrače. Vjerujte nam, jako je originalno, pomalo oslobađajuće, nadasve nadahnjujuće, ali i zabavno.