Donosimo vam 6 božićnih filmskih klasika koje možda nikada niste pogledali!

| Art |

„It's a Wonderful Life“
„It's a Wonderful Life“

U ovo predbožićno vrijeme internet je preplavljen savjetima koje božićne filmove morate pogledati, no sve njih vežemo uz ovo modernije doba poput "Sam u kući" ili "Zapravo ljubav", stoga smo se odlučili na malo drugačiji popis filmova za pravo božićno raspoloženje. Danas vam donosimo 6 božićnih klasika koje možda nikada niste pogledali! Filmovi koje vam predstavljamo doista dom ispunjavaju izuzetno ugodnom i toplom atmosferom, a glumačka je postava i više nego zadivljujuća. Ne preostaje vam ništa nego se zavaliti u fotelju ili krevet, ušuškati se uz toplu čokoladu i kekse i pogledati ih jedan po jedan. Uživajte!

1. „It's a Wonderful Life“

Ovo je pravi filmski klasik Franka Capre iz 1946. godine s Jamesom Stewartom u glavnoj ulozi koja će svaki dom ispuniti božićnim raspoloženjem i ljubavlju . Radnja filma je zasnovana na pripovijetki "The Greatest Gift" ("Najveći dar") američkog književnika Philipa Van Doren Sterna. Glavni junak filma, George Bailey (Stewart), poslovni je čovjek na rubu samoubojstva na sam Badnjak - pritisli brojni problemi, a kap koja je prelila čašu bila je gubitak značajne svote novca koje je zabunom ispustio. Tada se pojavljuje njegov anđeo čuvar Clarence (Henry Travers), koji ga želi odgovoriti od čina, pokazujući mu kako bi njegov grad, obitelji poznanici izgledali da se nikad nije rodio. Pokazao mu je, da je njegov život dragocijen i mnoga dobra se ne bi dogodila, da se nije rodio.

 2. „Miracle on 34th Street“

„Miracle on 34th Street“
„Miracle on 34th Street“

Američka crno-bijela fantastična filmska komedija snimljena 1947. u režiji Georgea Seatona. Radnja se događa za vrijeme Božića u njujorškoj robnoj kući Macy's gdje se odnedavno zaposlio starac po imenu Kris Kringle (čiji lik tumači Edmund Gwenn), a koji za sebe tvrdi da je pravi Djed Mraz. Radnja prikazuje kako Kris pokušava razvedenu direktoricu (čiji lik tumači Mauren O'Hara) spojiti s njenim susjedom (koga tumači John Payne), ponovno navesti njenu namrgođenu kćer (koju tumači mlada Natalie Wood) da zavoli Božić te kako će se suočiti sa suđenjem na kojem ga pokušavaju proglasiti neuračunljivim. Iako je „Miracle on 34th Street“ premijeru imao u svibnju, brzo je stekao reputaciju jednog od najpopularnijih božićnih filmova svih vremena. Gwenn je za svoju ulogu osvojio Oscar za najboljeg sporednog glumca. Godine 1973. je snimljen televizijski remake, a godine 1994. remake u režiji Johna Hughesa.

 3. „Holliday Inn“

"Holiday Inn"

Američki filmski mjuzikl snimljen je 1942. u režiji Marka Sandricha. Glazbu za film napisao je znameniti kompozitor Irving Berlin, kao i osnovnu ideju za zaplet - noćni klub koji radi samo preko praznika. Radnja prati prvu godinu rada jednog takvog kluba u Connecticuttu, u kome nastupaju Jim Hardy (koga glumi Bing Crosby) i Ted Hanover (koga glumi Fred Astaire). Film je doživio ogroman uspjeh, postavši dotada najkomercijalniji mjuzikl u povijesti Hollywooda. Od svih pjesama u filmu je najpoznatija „White Christmas“ koju izvodi Bing Crosby koja je kasnije postala najprodavanija singlica svih vremena. Godine 1954. je snimljen remake pod naslovom White Christmas. Po filmu je ime dobio i Holiday Inn, znameniti lanac hotela osnovan 1952.

4. „ White Christmas“

„White Christmas“
„White Christmas“

Ovaj je film iz 1954. u kojem glavne uloge tumače Bing Crosby i Danny Kaye, autor glazbe za film je Irving Berlin, a između ostalog, u filmu je izvedena i naslovna pjesma, „White Christmas“. U filmu su glumile i Rosemary Clooney i Vera-Ellen, a režirao ga je Michael Curtiz. Snimanje filma započelo je u rujnu, a završilo u studenome 1953. godine, a film je započeo s prikazivanjem 1954. i postao najuspješniji film godine. Film je trebao ponovno ujediniti Crosbyja i Freda Astairea u njihovom trećem filmu s glazbom Irvinga Berlina - prva dva filma u kojima su zajedno nastupali bili su Holiday Inn iz 1942. i Blue Skies iz 1946. Međutim, Astaire se povukao nakon što je pročitao scenarij. Za Astaireovu zamjenu izabran je Donald O'Connor, ali je i on odbio ulogu zbog ozljede leđa. O'Connora je stoga zamijenio Danny Kaye.

5. „The Shop Around the Corner“

„The Shop Around the Corner“
„The Shop Around the Corner“

Američka je crno-bijela filmska komedija snimljena 1940. u režiji Ernsta Lubitscha. Predstavlja adaptaciju kazališnog komada „Parfumerie“ mađarskog pisca Miklosa Laszloa. Radnja je smještena u Budimpešti i prati zbivanja u jednoj trgovini darovima. Protagonisti koje glume, James Stewart i Margaret Sullavan, su prodavač i novopridošla prodavačica, koji se međusobno ne podnose, nesvjesni da istovremeno održavaju strastvenu intimnu korespondeciju nakon što su se anonimno upoznali preko oglasa. „The Shop Around the Corner“ se smatra jednim od najboljih romantičnih komedija u filmografiji Ernsta Lubitscha, i klasikom tzv. Zlatnog doba Hollywooda. Reputaciji filma je značajno pridonijelo i to što je postao predmetom nekoliko remakeova - kao mjuzikl „In the Good Old Summertime“ 1949. godine i kao film  „You've Got Mail“ 1998. godine.

 6. „Meet Me in St. Louis“

„Meet Me in St. Louis“
„Meet Me in St. Louis“

Američki filmski mjuzikl snimljen je 1944. u režiji Vincentea Minellija s Judy Garland u glavnoj ulozi. Radnja, temeljena na seriji priča Sally Benson, je smještena u grad St. Louis godine 1904. u vrijeme svjetske izložbe u tom gradu. Smatra se kako je svojim nostalgičnim prikazom početka 20. stoljeća kao "jednostavnijeg i boljeg vremena" publici mučenoj ratom pružio eskapističku zabavu, te postao drugi najgledaniji film godine u Americi. Kasnije je stekao i reputaciju jednog od najboljih mjuzikala svih vremena. Film sadrži pjesme koje su bilo bile stvarni hitovi početkom 20. stoljeća, bilo pjesme napravljene za film. Dvije koje je izvela Garland - "The Trolley Song" i "Have Yourself a Merry Little Christmas", su postali veliki hitovi. Minelli je na setu upoznao Garland, i poslije se sa njom oženio.