Dokumentarni film “Život od milijun dolara” u Kinoteci

| Art |

Život od milijun dolara

Ovotjedni repertoar kina Kinoteka predstavlja i najnoviji dokumentarni film Roberta Zubera “Život od milijun dolara”, koji će biti prikazan u petak, 3. studenoga u 11 sati te u subotu, 4. studenoga u 20 sati. Film prati slučaj velike humanitarne akcije kada je u samo tjedan dana za spas bolesne petogodišnje Nore Šitum prikupljeno gotovo milijun dolara za njezino liječenje u SAD-u. Nažalost Nora dva mjeseca kasnije umire, a roditelji sljedeće četiri godine pokušavaju doznati što se dogodilo s prikupljenim novcem, boreći se da oni budu korišteni za što su bili i namijenjeni – pomaganju bolesnoj djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima.

Otuda i ideja za naziv dokumentarca koji, osim što govori o borbi za život malene Nore i roditeljskom suočavanju s gubitkom djeteta, istražuje i gdje je završio za nju prikupljeni novac.
Roditelji petogodišnje djevojčice Nore Šitum, nakon što su iscrpili sve medicinske mogućnosti u Hrvatskoj, kreću u finalnu bitku za život svoje kćerke.
Đana i Ivica pokreću humanitarnu akciju za spas svoga djeteta, koja na noge podiže cijelu Hrvatsku.
Njeni građani u samo tjedan dana prikupili su gotovo milijun dolara za Norino liječenje u SAD-u. Nažalost, Nora nije izdržala te dva mjeseca kasnije umire. Njeni ožalošćeni roditelji vraćaju se u Hrvatsku, pronalazeći utjehu u činjenici da će s preostalim novcem pomoći nekoj drugoj bolesnoj djeci.
No, udruga preko čijeg se računa prikupljao novac za Norino liječenje, na opetovane upite roditelja koliko je novaca preostalo, nepreciznim odgovorima skrivaju tu brojku. Iduće četiri godine, Norini roditelji prolaze kroz medijski i pravni pakao, pokušavajući otkriti što se dogodilo s novcima prikupljeno za liječenje njihova djeteta, boreći se da oni budu korišteni za što su bili i namijenjeni - pomaganju bolesnoj djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima u njihovu liječenju

Projekcija filma je u petak, 3. 11. u 11 sati / subota, 4. 11. u 20 sati u Kinoteci. Cijena ulaznice je 15 kuna, a sav prihod donira se Zakladi Nora Šitum.

Život od milijun dolara - trailer