Dodjela Oscara 2016 - trijumf Mad Maxa i napokon zlatni Leonardo

| Art |

Chris Rock domaćin je 88. dodjele Oscara
Chris Rock domaćin je 88. dodjele Oscara

 Završila je i najvažnija i najveća filmska noć u godini. Zlatni kipići 88. dodjele Oscara su podijeljeni svojim novim vlasnicima - neki su nas iznenadili, a neke smo ipak i očekivali. Chris Rock odradio je odličan posao kao voditelj; red smijeha i red ozbiljnih govora kojima nas je počastio publika je nagrađivala velikim pljeskom. 

Najveći dobitnik večeri je film "Mad Max: Fury Road" koji je osvojio čak 6 zlatnih kipića, ali Leonardo Dicaprio koji je napokon osvojio Oscara za glavnu mušku ulogu ipak je postao glavna zvijezda večeri i to (osim dugo iščekivanog kipića) svojim nevjerojatnim govorim kojim je još jednom ukazao na problem globalnog zatopljenja.

U nastavku pročitajte dobitnike u glavnim kategorijama za prestižnu filmsku nagradnu...

88. dodjela Oscara

U najočekivanijoj kategoriji, Oscar za najbolji film 2016. godine iznenađujuće je pripao "Spotlightu".

Najboljom glavnom glumicom proglašena je Brie Larson za ulogu u filmu "Room", a Oscarom za najbolju glavnu mušku ulogu nagrađen je Leonardo DiCaprio za nevjerojatnu ulogu u filmu "The Revenant". Oscara za mušku sporednu ulogu dobio je Mark Rylance za ulogu u "Bridge of Spies", dok je Oscara za žensku sporednu ulogu dobila Alicia Vikander za ulogu u filmu "The Danish Girl".

Oscarom za najboljeg režisera nagrađen je Alejandro G. Inarritu za svoj rad u "The Revenantu". Za najbolji originalni scenarij nagrađeni su Josh Singer i Tom McCarthy "Spotlighta", dok su za najbolji adaptirani scenarij Oscarom nagrađeni Adam McKay i Charles Randolph za "The Big Short".

Najbolji kratkometražni animirani film je "Bear Story", a Oscara za dugometražni animirani film kući je odnio Pixarov "Inside Out". Oscara za najbolju originalnu pjesmu očekivano je dobila pjesma "Writing's on the Wall " Sama Smith. Nagradu za originalnu glazbu u filmu dobio je Ennio Morricone za svoj rad u filmu "The Hateful Eight".

Sam Smith - Writing's On The Wall

Za najbolji dugometražni dokumentarni film pobjedu je odnio biografski dokumentarac "Amy", najboljim stranim filmom proglašen je mađarski "Son of Saul", najbolji kratkometražni igrani film je "Stutterer", a najbolji kratkometražni dokumentarni film je "A Girl in the River: The Price of Forgiveness".

Oscara za najbolju scenografiju i najbolju montažu dobio je film "Mad Max: Fury Road", a za najbolji snimateljski rad "The Revenant". Zlatni kipić za najbolju kostimografiju dobila je Jenny Beavan za svoj rad u filmu "Mad Max: Fury Road", a svojoj kolekciji "Mad Max: Fury Road" dodao je i onaj za šminku i frizuru.