Dodjela Oscara 2015 - predstavljamo kompletnu listu dobitnika!

| Art |

76. dodjela Oscara!
76. dodjela Oscara!

Završila je i najvažnija i najveća filmska noć u godini. Zlatni kipići 87. dodjele Oscara su podijeljeni svojim novim vlasnicima - neki su nas iznenadili, a neke smo ipak i očekivali. Neil Patrick Harris odradio je odličan posao kao voditelj, red smijeha i red ozbiljnih govora kojima nas je počastio publika je nagrađivala velikim pljeskom. 

Najveći dobitnik večeri je film "Birdman" koji se okitio s 4 velike nagrade - onom za režiju, scenarij, snimateljski rad i film godine!

U nastavku pročitajte dobitnike u glavnim kategorijama za prestižnu filmsku nagradnu...

87. dodjela Oscara
87. dodjela Oscara

U najočekivanijoj kategoriji, Oscara za najbolji film 2014. godine dobio je "Birdman"!

Najboljom glavnom glumicom proglašena je Julianne Moore za ulogu u filmu "Zauvijek Alice", a Oscarom za najbolju glavnu mušku ulogu nagrađen je Eddie Redmayne za nevjerojatnu ulogu Stephena Hawkinga u filmu "Teorija svega".

Oscara za mušku sporednu ulogu dobio je J.K. Simmons za ulogu u "Whiplashu", dok je Oscara za žensku sporednu ulogu dobila Patricia Arquette za ulogu u filmu "Boyhood".

Oscarom za najboljeg režisera nagrađen je Alejandro Inarritu za svoj rad u "Birdmanu", baš kao i onim za najbolji originalni scenarij, dok je za najbolji adaptirani scenarij Oscarom nagrađen Graham Moore za "Igru oponašanja".

Najbolji kratkometražni animirani film je Disneyjev "Feast", a Oscara za dugometražni animirani film kući je odnio Disneyjev film "Ekipa za 6"

Oscara za najbolju originalnu pjesmu očekivano je dobila pjesma "Glory" Johna Legenda i Commona. Nagradu za originalnu glazbu u filmu dobio je Alexandre Desplat za svoj rad u filmu "Hotel Grand Budapest".

Za najbolji dugometražni dokumentarni film pobjedu je odnio američki dokumentarac "Citizenfour", najboljim filmom izvan engleskog govornog područja proglašena je poljska "Ida", najbolji kratkometražni igrani film je britanski film "Telefonski poziv", a najbolji kratkometražni dokumentarni film je američki "Crisis Hotline: Veterans Press 1".

Oscara za najbolju scenografiju dobio je film "Hotel Grand Budapest", za najbolji snimateljski rad "Birdman", te u kategoriji najbolje montaže pobjedu odnio "Whiplash".

Zlatni kipić za najbolju kostimografiju dobila je Talijanka Milena Canonero za svoj rad u filmu "Hotel Grand Budapest", te Frances Hannon za šminku i frizuru u istom filmu.