Dean Sinovčić: Štrajkovi, zmaj i odličan film obilježili 2. dan Cannesa

| Art |

Cannes film festival, dan drugi
Cannes film festival, dan drugi

Početak filmskog festivala u Cannesu svake godine iskorištavaju raznorazni sindikati kako bi blokirali grad i došli do svojih ciljeva. Ove godine čak je sedam sindikata štrajkalo na prvi dan festivala, od štrajka avionskog osoblja zbog kojeg su mnogi letovi za Nicu otkazani, pa do štrajka taksista koji su tako protestirali zbog prošlogodišnjeg uvođenja u posao nove kompanije koja vozi putnike na relaciji Cannes – aerodrom u Nici i obrnuto. Što su napravili taksisti? Blokirali su svojim vozilima dolazak i odlazak s aerodroma. Zbog toga brojnih filmski industrijalci nisu prvog dana festivala stigli na dogovorene sastanke ili na film otvorenja, „Grace of Monaco“. 

Zato je uspio doći Matthew McConaughey, koji je nakon osvojenog Oscara za ulogu u filmu „Dobri dileri iz Dallasa“, u Cannesu najavio svoj sljedeći projekt, film „Sea of Trees“ i to zajedno s redateljem Gusom van Santom. Za scenarij kaže da je najbolji koji je pročitao u posljednjih pet godina, a u toj priči on će glumiti Amerikanca koji putuje u Japan i to u „Šumu samoubojstva“ kako bi okončao svoj život. Umjesto toga, susreće Japanca (Ken Watanabe) koji se izgubio i njih dvojica postaju prijatelji i kreću na neobično putovanje. Snimanje filma počinje u kolovozu, a njegovu suprugu najvjerojatnije će glumiti Naomi Watts

Svake godine na početku festivala u Cannesu se promovira neki novi dugometražni crtić, ove godine je to „Kako izdresirati zmaja 2“. Potpuna ludnica nastala je na Croisetti, ispred hotela Mariott, kada su se pojavili glumci koji posuđuju glasove glavnim likovima iz crtića, a to su America Ferrera, Djimon Hounsou i Jay Baruchel. Naravno, ta ludnica se ne može usporediti s onom od prvog dana, kada su na otvaranju festivala crvenim tepihom prošetale ljepotice Zoe Saldana, Zhang Ziyi u Stephane Rolland haljini, Blake Lively je u Gucci haljini došla podržati supruga Ryana Reynolda koji glumi u filmu „The Captive“ koji je u konkurenciji za Zlatnu palmu, Chiara Mastroianni, čiji otac Marcello krasi ovogodišnji poster festivala, itd.

Međutim, tu ludnicu nadmašit će ona u nedjelju, kada će se u Cannesu promovirati treći dio poznate filmske franšize „Plaćenici“. Ne samo zbog toga što tada u Cannesu dolaze Sylvester Stallone, Harrison Ford, Mel Gibson i ostali glumci iz filma, već i zato što će se tim povodom na Croisetti održati mala vojna parada. Naime, producenti filma će ispred hotela Carlton postaviti dva ruska tenka koja brodom dolaze iz Velike Britanije, iznajmljena od jednog privatnog kolekcionara. Naravno, da se Croisetta ne bi uništila, tenkovi će imati gumene kotače, a maknuti će im i topovske cijevi. 

A nakon lošeg otvaranja festivala, već prvi film prikazan u konkurenciji oduševio je publiku i kritiku.“Mr. Turner“, biografska priča o poznatom britanskom slikaru, peti je film u karijeri redatelja Mikea Leigha koji se natječe za Zlatnu palmu. Jednu je već osvojio 1996. godine filmom „Tajne i laži“.