Dean Sinovčić o prvom danu Cannes Film Festivala: Grace of Monaco čisti je promašaj

| Art |

Nikole Kidman kao Grace Kelly u filmu Grace of Monaco
Nikole Kidman kao Grace Kelly u filmu Grace of Monaco

Ako godinama pratite filmsku industriju i Cannes Film Festival, onda nije bilo teško za pretpostaviti da će film „Grace of Monaco“, koji je u srijedu uvečer otvorio ovogodišnji filmski festival u Cannesu, biti čisti promašaj. Dva su razloga za to. Prvi, zato što se u posljednjih 20 godina čelnici ovog festivala muče s odabirom pravog filma koji će otvoriti festival i u tih 20 godina otprilike 15 filmova prikazanih na otvorenju festivala bili su jako loši. Preciznije, bili su nedostojni prikazivanja na najvažnijem filmskom festivalu. Drugi razlog bio je daleko čvršći. Naime, redatelj filma Olivier Dahan i producent filma Harvey Weinstein mjesecima su se svađali oko toga kako će film izgledati, pljuštale su međusobne optužbe, svatko je imao svoju verziju filma, a to automatski znači da će na kraju film izgledati loše.

Krenimo ispočetka. Olivier Dahan proslavio se 2007. godine filmom „La Vie en Rose“ koji je predstavio i Marion Cotillard kao novu glumačku zvijezdu. Bilo je jasno da će Hollywood ubrzo angažirati Dahana i to se dogodilo s projektom filma „Grace of Monaco“ u kojem Nicole Kidman glumi Grace Kelly, hollywoodsku zvijezdu koja je poginula 1982. godine u dobi od 53 godine, a Tim Roth glumi njezinog supruga, princa Rainiera III. Problem Dahana je producent Harvey Weinstein, čovjek kojeg su svojedobno nazivali „biggest shark in Hollywood“, a koji je poznat po tome da redateljima ne daje nikada za pravo, da ih terorizira i ucjenjuje, prekraja njihove filmove kako mu se prohtije i tako dalje. Nije da konačni rezultati ne postižu uspjehe, pa on je najzaslužniji što su filmovi „Kraljev govor“ i „Umjetnik“ osvojili Oscara za najbolji film, iako je malo tko vjerovao da ti filmovi mogu ostvariti veći uspjeh. 

Međutim, Dahan je Francuz, u njegovoj zemlji redatelj ima posljednju riječ, a ne producent. I tako je prošle godine, jer film je lani trebao imati premijeru, došlo do sukoba između Dahana i Weinsteina pri čemu je Dahan pljuvao Weinsteina u francuskim medijima, tvrdeći da postoji samo jedna verzija filma, i to ona njegova te da neće prekrojiti film po Weinsteinovim željama. Harvey Weinstein je najavio kako će se u tom slučaju odreći filma i neće ga distribuirati u Americi. Ulje na vatru dodala je prije mjesec dana kraljevska obitelj iz Monaca koja je film proglasila sramotnim i prepunih netočnih podataka i činjenica. Ništa čudno, jer se u filmu Grace Kelly opisuje kao filmska diva sklona seksualnim avanturama, a njezino vjenčanje iz bajke s princom Rainierom ubrzo se pretvara u noćnu moru. Ipak, Weinstein i Dahan su se nekako izmirili pred festival u Cannesu i najavili da će u američka kina ići verzija na kojoj će zajedno raditi.

Na papiru, priča o Grace Kelly i princu Rainieriju izgleda kao sočna filmska priča, ali na ekranu to izgleda plitko i jadno. Kritika ga je u Cannesu sahranila, a Harvey Weinstein uopće nije došao na Azurnu obalu već je sa suprugom otišao u Jordan posjetiti kamp u kojem su smještene sirijske izbjeglice. Festival doista nije mogao gore početi.