Dean Sinovčić o potencijalnim kandidatima za Oscar sa Cannes Film Festivala

| Art |

Cannes, 6. dan
Cannes, 6. dan

Cannes je festival na kojem se već u svibnju počinje pričati imali li neki film, glumac ili glumica koji već sada kandidiraju za nagradu Oscar i upravo je jedan od najpoznatijih filmskih magazina „Variety“ u utorak ujutro objavio da ima prvog kandidata za Oscara. To je Steve Carell kojeg publika prvenstveno poznaje kao komičara. No, ono što je Carell pokazao u filmu „Foxcatcher“ nema veze s komedijom, ali ima s briljantnom glumom.

Film je prikazan u konkurenciji za Zlatnu palmu i temelji se na istinitoj priči koja počinje sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Channing Tatum glumi Marka Schultza, hrvača koji je na Olimpijadi 1984. godine osvojio zlatnu medalju, kao i njegov brat Dave (Mark Ruffalo). Međutim, Mark nakon toga živi u opskurnom stančiću, trenira u opskurnim uvjetima, sve dok ga ne pozove bogataš John du Pont (Steve Carell), koji stvara hrvačku momčad Foxcatcher koja će pobjeđivati na sljedećim natjecanjima. Mark prihvaća ponudu, Dave je odbija i na svjetskom hrvačkom prvenstvu Mark osvaja zlatnu medalju. Međutim, sve se mijenja kada du Pont navuče Marka na kokain, a homoerotska razmišljanja du Ponta postaju diskretno vidljiva...

Ako spominjemo kandidate za Oscara, spomenuti ćemo i kandidatkinje, a u tom kontekstu spominje se Julianne Moore zbog uloge u novom filmu Davida Cronenberga „Maps to the Stars“ koji vrvi poznatim glumcima i glumicama. Pored Moore, tu su Mia Wasikowska, Robert Pattison, John Cusack i mnogi drugi. Temeljen na knjizi, film je mračna satira Hollywooda gdje Julianne Moore glumi glumicu kojoj je jasno da zbog godina pada u zaborav, ali će učiniti sve da se to ne dogodi. Upravo za taj film noćas je održan party koji sam posjetio. Prostor, klub u centru Cannesa, bio je premalen da bi primio sve one koji su željeli ući. Osim glumaca iz filma, party je posjetio i Viggo Mortensen, omiljeni glumac Davida Cronenberga. Mortensen se uopće nije ponašao kao zvijezda, izašao je odmah iz VIP prostora i šetao među gostima, popričao sa svakim tko je to htio, kao što se i fotografirao sa svakim tko je to htio.

Takva atmosfera nije bila prethodne noći na partyju za film „Plaćenici 3“. Naime, party je održan u klubu Gotha, podijeljeno je previše pozivnica, ljudi su se naguravali na šankovima da bi došli do pića, a kada bi dobili čašu sa šampanjcem shvatili bi da su im usuli pola decilitra, tek toliko da ne umru od žeđi.

I da ne zaboravimo, i Hrvatski audio-vizualni centar je u ponedjeljak u Cannesu imao popodnevni cocktail party. Niste bili? Niste ništa propustili.