Dean Sinovčić o najvećim zanimljivostima 3. dana Cannesa

| Art |

Cannes, 3. dan
Cannes, 3. dan

Znate li tko je Vitalij Sediuk? On je ukrajinski novinar koji se već proslavio kao „prankster“, osoba koja izvodi zvizdarije na najvećim svjetskim događajima. Sjećam se njegovog upada na pozornicu 2013. godine kada je Adele dobila nagradu Grammy. Naravno, za Vitalija je Cannes sjajna prilika da se opet iskaže, što je i učinio. Naime, kada su se na crvenom tepihu u petak pojavili America Ferrera, Jay Baruchel, Kit Harington, Cate Blanchett i Djimon Hounsou u povodu premijere filma „Kako izdresirati zmaja 2“, Vitalij je uskočio na crveni tepih, prikrao im se s leđa i dok su glumci mirno pozirali fotografima on se zavukao pod haljinu Americe Ferrere! Ako vas zanima, bila je to Georges Hobeika Couture haljina, a mlada glumica isprva nije ni shvatila što se događa, dok osiguranje nije stiglo, izvuklo Vitalija i odvuklo ga ravno u zatvor.

Međutim, u Cannesu se zbivaju i daleko ozbiljnije stvari. U petak je stigao i Russell Crowe kako bi predstavio svoj novi film u kojem ne samo da glumi već ga i režira. Crowe tako debitira kao redatelj pri čemu je novinarima rekao kako mu nije bio nikakav problem režirati film, kako je tijekom karijere učio od najvećih redatelja s kojima je radio, kao što su Ridley Scott, Peter Weir, Ron Howard i Michael Mann. Film se zove „The Water Diviner“ i u njemu Crowe glumi Australca koji je 1919. godine otišao u Tursku kako bi pronašao ostatke svoja tri sina koji su poginuli u Prvom svjetskom ratu. Crowe tvrdi kako mu je čudno kada ga novinari pitaju je li mu bilo teško režirati film jer, tvrdi, njemu je bilo vrlo lako.

Što se tiče filmova koji se natječu za Zlatnu palmu, imate osjećaj da smo na klackalici. Jedan film vas digne u nebesa, drugi vas spusti toliko da žalite što ste ga gledali. Upravo potonje dogodilo se s filmom „The Captive“ kanadskog redatelja Atoma Egoyana u kojem glavnu ulogu glumi Ryan Reynolds. Ljepotan Reynolds nakon niza uloga u akcijskim i ljubavnim filmovima odlučio se prebaciti u nešto ozbiljnije kreativne vode. U ovom filmu on glumi oca koji na trenutak ostavlja svog devetogodišnjeg sina samog u automobilu, a koji zatim nestaje jer ga je otela dobro organizirana grupa pedofila. Film je izviždan na novinarskoj projekciji, neki kritičari su napisali kako pored ovog filma ni „Grace of Monaco“ ne izgleda tako grozno. Izgleda da će ljepotan Reynolds ipak morati pričekati neku drugu priliku.

Festival u Cannesu uz sve je i izuzetan modni događaj. Kako to funkcionira? Godinama najveća modna imena kao što su  Dolce & Gabbana, Gucci, Louis Vuitton, Dior, Chanel i drugi zakupljuju prostor u hotelu Martinez gdje su dobrim dijelom smještene najveće zvijezde. Donesu gomile svojih modnih linija, odijevaju glumce i glumice, a po potrebi odijela i haljine se na licu mjesta prepravljaju za njih. Međutim, kako to izaziva veliku paniku, tako su stilisti za svoje klijente davno prije festivala u Cannesu odabrali, naručili i pripremili odjeću tako da se ove godine ništa ne radi u posljednji trenutak. Micaela Erlanger, stilistica Lupite Nyong’o  i  Hilary Swank, došla je u Cannes s njima, ali je sve pripremila prije festivala. Isto je napravila i Elizabeth Stewart, stilistica Cate Blanchett. Upravo zato su brojne modne kuće ove godine, kada su čuli da se su sve glumice prije festivala odabrale haljine, otkazale zakup prostora u Cannesu jer im je to neisplativo.