Dean Sinovčić o amfAR partyu iz Cannesa

| Art |

amFAR večer u Cannesu
amFAR večer u Cannesu

Osim filmova u konkurenciji, pred kraj svakog festivala u Cannesu najvažniji je događaj amFAR, humanitarna večera u korist borbe protiv AIDS-a, na kojoj brojne glumačke i ostale zvijezde nude bogatašima nešto svoje i to po basnoslovnim cijenama. Prikupljeni novac ove godine premašio je sva očekivanja, radi se o nevjerojatnih 35 milijuna dolara.  Kako i ne bi kad je pozlaćeni kostur mamuta, rad svjetski poznatog umjetnika Damiena Hirsta, prodan za 15 milijuna dolara. Ostatak novaca skupljan je na različite načine, pa je tako organizirana modna revija pod nazivom „Red Dress Collection“  koju su nosili supermodeli Karolina Kurkova, Karlie Kloss i Saskia de Brauw. Nosile su haljine elitnih svjetskih modnih kreatora koje su prodane za ukupno 6,8 milijuna dolara. 

amFAR večer u Cannesu
amFAR večer u Cannesu

Voditeljica je i ove, kao i svake godine, bila Sharon Stone koja se rasplakala prilikom svakog govora, a pjevali su Andrea Bocelli sa opernom verzijom pjesme Franka Sinatre „My Way“, te Robin Thicke koji je otpjevao pjesmu  „Get Her Back“ i time ponovno pokušao poručiti svojoj bivšoj supruzi Pauli Patton da je želi natrag. Među uzvanicima su se našli John Travolta sa suprugom Kelly Preston, Quentin Tarantino čiji je film „Pakleni šund“ pobijedio prije 20 godina u Cannesu i tim je povodom ponovno prikazan na festivalu, Jessica Chastain, Marion Cotillard, Adrien Brody, Justin Beiber i mnogi drugi.  

I dok je u četvrtak najbitniji bio amFAR večera i after party, u srijedu su se sumirali utisci sa De Grisogono partyja koji je održan u elitnom hotelu Du Cap u Antibesu. I tamo je bila Sharon Stone, kao i Paris Hilton, Tamara Ecclestone, Alessandra Ambrosio i mnogi drugi, ali i bračni par Čermak, odnosno Hrvoje i njegova supruga Andrea. Susreo sam ih u srijedu na terasi hotela Martinez gdje su kao gosti De Grisogona bili smješteni, pri čemu su mi pričali kako je party bio nevjerojatan, a Andrea Čermak mi je pokazala fotografiju sa partyja na kojoj su ona i glumica Rosario Dawson.

amFAR večer u Cannesu
amFAR večer u Cannesu

U subotu će biti proglašeni pobjednici ovogodišnjeg canneskog festivala, pri čemu postoje brojna pitanja. Primjerice, hoće li pobjednici biti belgijska braća Dardenne s filmom „Dvije noći, jedan dan“ i time ući u povijest kao prvi redatelji koji su tri puta osvojili Zlatnu palmu? Hoće li pobjednik biti Xavier Dolan sa odličnim filmom „Mommy“, a kako Dolan ima samo 25 godina, još uvijek ne bi bio najmlađi pobjednik jer je Louis Malle imao 24 kada je pobijedio u Cannesu 1956. godine. Ili će pobijediti „Mr. Turner“ britanskog redatelja Mikea Leigha? Pitanja je bezbroj, zato jedva čekamo subotu uvečer!