Danis Tanović osvojio i Srebrnog medvjeda na Berlinaleu

| Art |

Danis Tanović i Nazif Mujić sa svojim "medvjedima" u Berlinu

Najbolji film ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala i dobitnik „Zlatnog medvjeda“ je rumunjski film „Položaj djeteta” Calin Petera Netzera dok je film bosanskog redatelja Danisa Tanovića „Epizoda u životu berača željeza“ dobitnik „Grand prixa Srebrnog medvjeda“ - Velike nagrade žirija te „Srebrnog medvjeda „za najbolju glavnu mušku ulogu koju je osvojio Nazif Mujić.

Film „Epizoda u životu berača željeza“ baziran je na istinitom događaju, a govori o otuđenju i diskriminaciji u suvremenom bosanskohercegovačkom društvu. Tanović je film snimao dijelom ručnom kamerom što mu daje određenu živost.

Danis Tanović, svojoj kolekciji nagrada uz Oscara, tako može pridodati i Veliku nagradu žirija na Berlinskom filmskom festivalu.

„Hvala žiriju, drago mi je što sam ponovo ovdje. Hvala Berlinaleu, hvala mojoj maloj ekipi odnosno mojoj obitelji. Nadam se da ću se nekada u budućnosti vratiti na ovaj festival koji izuzetno volim, ali s nešto vedrijom temom. Hvala vam puno. Večeras ćemo ovo proslaviti“  rekao je dobro raspoloženi Tanović.

Film srpskog redatelja Srđana Dragojevića "Krugovi" u čijoj produkciji je sudjelovala i producentska kuća Propeler film iz Zagreba, dobitnik je ovogodišnje nagrade Ekumenskog žirija, nagrade „Forum“.  „Krugovi“ su inspirirani slučajem Srđana Aleksića, Srbina iz Trebinja, kojega su ubili vlastiti suborci zato jer je priskočio u pomoć svom sumještaninu muslimanu.

Inače, „Srebrnog medvjeda“ za najbolju režiju dobio je američki redatelj David Gordon Green za filmPrince Avalanche“, a „Srebrnog medvjeda“, nagradu Alfreda Bauera za film koji otvara nove perspektive kanadski redatelj Denis Cote za film„Vic i Flo su vidjeli medvjeda“. „Srebrnog medvjeda“ za najbolju žensku glavnu ulogu je dobila glumica Paulina Garcia za film „Gloria“, a „Srebrnog medvjeda“za najbolji scenarij dobio je Jafar Panahi za iranski film„Parde“.

Epizoda u životu berača željeza