Danas počinje Festival novog cirkusa

| Art |

Kad je 2005. godine prvi Festival novog cirkusa otvoren predstavom „Odotustila“ („Čekanje“) finskog dvojca Walo-Hakkarainen, koji je kombinirao manipulaciju objektom i iluziju s video slikom, nova magija bila je još u povojima. Danas svjedočimo da je proteklo desetljeće obilježio rapidan razvoj ovog umjetničkog pravca, svojevrsnog pokreta za novo vrednovanje magije kakvo je prije četiri desetljeća prolazio i novi cirkus.

Osmi Festival novog cirkusa tako ponovno predstavlja Kallea Hakkarainena (s njegovim najnovijim solom „Nopeussokeus“ – „Sljepilo za brzinu“), ali i Victoriju Chaplin te Jean-Baptistea Thierréea  i njihov „Le Cirque Invisible“ – „Nevidljivi cirkus“ (umjetnike koji su nastupom tada posve nove poetike na Avignonskom festivalu 1971. ušli u enciklopedije).

Glavnina izvedbenog programa odvijat će se na novozagrebačkoj Sceni Travno, gdje Mala performerska scena, organizator festivala, programski surađuje s Međunarodnim centrom za usluge u kulturi. Teoretski i radionički dio programa ostvaruje se u partnerstvu s Kulturno informativnim centrom, dok će rezidencijalni dio programa (za umjetnike i novinare), kao i onaj zabavni dio kasnonoćnih partyja, ugostiti zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade Pogon.

Slavuj

Ravnatelj festivala Ivan Kralj prije dva dana predstavio je novomagijsko izdanje Festivala novog cirkusa kroz brošuru punu otisnutih crnih stranica. Prislonivši festivalsku brošuru na čelo i „napunivši je mislima“, na njezinoj su se naslovnici materijalizirala slova festivalskoga loga, a unutrašnjost brošure potom se ispunila tekstovima i fotografijama.  Ova magična brošura ilustrira ono što dijelimo s novom magijom, a to je povijest istodobnog nastajanja i nestajanja – pojasnio je Kralj.

Pritom je najavio kako, s obzirom da 21. prosinca stiže majanski „smak svijeta“, osmi Festival novog cirkusa možemo promatrati i kao posljednji, s obzirom da nakon toga datuma ionako neće biti ničega, pa je to izvanredna prigoda i za festivalsku apokalipsu te party „Posljednja večera“ na kojem će publika moći uživati u freakshow izvedbama i neograničenom konzumiranju pića.

No do smaka svijeta ostalo je još dva mjeseca, pa u rasporedu festivala pronađite nešto za sebe.

Srijeda, 24. listopada 2012. 

20:00 Le Soir des Monstres
Scena Travno, Božidara Magovca 17 (Mamutica)

Četvrtak, 25. listopada 2012. 

18:00 From the Dark
Scena Travno, Božidara Magovca 17 (Mamutica)

20:00 Le Soir des Monstres
Scena Travno, Božidara Magovca 17 (Mamutica)

Četvrtak, 8. studenoga 2012.

19:30 Le Cirque Invisible
Gledališče Park, Ulica Štefana Kovača 30, Murska Sobota, Slovenija

Petak, 9. studenoga 2012.

10:00-18:00 Konferencija / Magie Nouvelle
Kulturno informativni centar, Preradovićeva 5

predavači: Raphaël Navarro, Valentine Losseau, Anne Quentin, Yohann Floch 

20:00 Gravitation
20:40 Nopeussokeus

2 u 1 predstave, Scena Travno, Božidara Magovca 17 (Mamutica)

Subota, 10. studenoga 2012.

20:00 L’Autre
Scena Travno, Božidara Magovca 17 (Mamutica)

22:00 Slavuj
Pogon Jedinstvo, Trnjanski nasip bb

Nedjelja, 11. studenoga 2012.

20:00 L’Autre
Scena Travno, Božidara Magovca 17 (Mamutica)

Četvrtak, 20. prosinca 2012.

20:00 Magical
Scena Travno, Božidara Magovca 17 (Mamutica)

Petak, 21. prosinca 2012.

23:00 Freaky Friday / Posljednja večera
Pogon Jedinstvo, Trnjanski nasip bb