Danas na ZFF-u: od opakog kvarta do nogometnih buntovnika

| Art |

Ruby Sparks

Treći dan ZFF-a počeo je jutarnjim projekcijama u 10.30 sati u kinu Tuškanac i traje večeras sve do 23 sata. Deset sati do raja priča je o 38- godišnjem velikom, ali nježnom Dennisu koji nakon usamljenog života u Danskoj s opsjednutom majkom, ljubav svog života odluči pronaći u Tajlandu. Realistična atmosfera koja prati ovu iznimnu priču jak je adut filma. Premijerno prikazan na ovogodišnjem Sundance Film Festivalu odmah je i osvojio nagradu za najbolju režiju u kategoriji drame, a na današnjem programu film se može pogledati u 15 sati u kinu Europa tako da taman stignete ako sad krenete.

Odmah u 17 sati u kinu Europa na rasporedu je uradak autorskog dvojca Jonathana Daytona i Valerie Faris, koji su poznati po sjajnoj uspješnoj komediji Mala Miss Amerike. Ovaj put stiže nam njihov drugi film Ruby Sparks koji govori o Calvinu Weir-Fieldsu, nekadašnjem književnom vunderkindu s uspješnim prvim romanom, kojeg otada muči problem nedostatka inspiracije, pojačan lošim ljubavnim životom.

Nogometni buntovnici

U dokumentarnom programu u kinu Grič u 18 sati na programu su Nogometni buntovnici u kojima neukrotivi Éric Cantona prikazuje nogometaše koji su se uspjeli oduprijeti dobu u kojem je biznis u potpunosti zasjenio sport. Njihova su imena Mekloufi, Sócrates, Pašić, Caszely i Drogba. Petorica nogometaša koja su se suprotstavila centrima moći i postala istaknutim vođama otpora, odnosno pobune čiji značaj nadilazi njihova sportska postignuća.

U 18.30 sati u kinu Tuškanac na rasporedu je novi film renomirane britanske redateljice  Andree Arnold koju je časopis The Guardian nedavno uvrstio među deset najboljih redateljskih imena današnjice. Orkanski visovi nova su filmska adaptacija istoimenog romana književnice Emily Bronte, no umjesto klasične romantičarske adaptacije Arnold je snimila potpuno ogoljenu, radikalnu i nimalo romantičnu melodramu.

U 19 sati u Muzeju suvremene umjetnosti bit će repriziran film Vila iz programa Moj 3. film. riječ je o novom uratku francusko-belgijskog redateljskog trojca - Dominiquea Abela, Fione Gordon i Brune Romyja – koji su već nagrađeni ZFF-ovim Zlatnim kolicima za prijašnje uratke Ledenjak i Rumbu. Vila je priča o neobičnom odnosu vile Fione i noćnog portira Doma, praćena nizom slapstick situacija koje se naslanjaju na radove Charlieja Chaplina, Bustera Keatona i Jacquesa Tatija.

Posebnu pohvalu žirija u programu kanskog festivala Un Certain Regard dobio je film bosanskohercegovačke redateljice Aide Begić – Djeca. Ova potresna poslijeratna priča o bratu i sestri, sarajevskoj ratnoj siročadi, i njihovom životu svedenom na preživljavanje, u društvu koje boluje od tranzicijskih problema zbog sličnog socijalnog konteksta posebno je zanimljiva domaćoj filmskoj publici, a na repertoaru je 19.30 sati u kinu Europa.

U 21.30 sati u Dokukinu KIC bit će prikazan dokumentarac Vlakovi misli, a nakon projekcije istog uz Q&A pridružit će nam se autor, austrijski redatelj Timo Novotny.

Opaki kvart

Jednu drugu sumornu, ultra-realističnu sliku svijeta donosi nam i film Opaki kvart,  prvijenac Bena Drewa, koji se odvija u londonskom Forrest Gateu i vrti se oko osam likova koji nastoje preživjeti na ulici. Ulogu naracije u filmu imaju pjesme s novog albuma nagrađivanog britanskog repera, pjevača i
tekstopisca pod imenom Plan B koji je po objavljivanju zasjeo na vrh britanskih top ljestvica. Film Opaki kvart bit će prikazan u 22 sata u kinu Europa. 

U isto vrijeme, u 22 sata u kinu Grič bit će prikazan film Francuska, evo nas! iz bogatog filmskog opusa renomiranog dokumentarista, Michaela Glawoggera, a izdvajamo i njegov Masterclass koji će se održati u Dokukinu KIC u 17 sati.

Filmska večer završava uz dozu zabave – sve posjetitelje u kinu Europa zabavljat će DJ Bronko, a u kinu Grič DJ Yesh. Vidimo se danas na ZFF-u!