Iza nas je Tjedan dizajna. Ovo je 10 najboljih proizvoda

| Art |

Mi smo posjetili Laubu i Dizajn Park, nešto kupili, a nešto poželjeli, ali svakako mnogo toga vidjeli i super se zabavili.

Tjedan dizajna Zagreb svoju je priču započeo 2014. godine, a od tada se etablirao kao najveće događanje u Hrvatskoj posvećeno dizajnu. Jedini dizajn festival koji organizira velike izložbe dizajna, predavanja, panele, radionice, prezentacije, pop- up trgovine, gostovanja nekih od najboljih svjetskih dizajnera. Ovogodišnje, četvrto izdanje održava se od 9. do 14. svibnja na pedesetak lokacija diljem Zagreba. Središnja lokacije tjedna dizajna svakako je Lauba i Dizajn park koji se nalazi neposredno pokraj Laube.

Maršal Detant / Zjena Glamočanin

Zjena Glamočanin diplomirani je inženjer na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. 2008. godine počela se baviti kostimografijom i modom te je sudjelovala na brojnim domaćim modnim događanjima. Dizajnerica nam je objasnila kako je kaput  Maršal Detant nastao od deke, prave pravcate deke. Kako je komplicirano šivati deku, nakon što ju je iskrojila, prvo je brijala rubove te ju je onda šivala na postolarskom stroju. „Kombinirala sam vojni kroj s dekom tako da vidim kako bi nešto što inače doživljavamo kao mekano, izgledalo u nečem tako rigidnom kao što je vojni kaput. I samim time nekako sam došla do tog paradoksa, koliko se novca troši na rat i  vojsku, umjesto da se investira u kulturu, domove i u krajnju ruku život“. Mi smo kaputom/ dekom oduševljeni, i zbog nje/ njega jedva čekamo zimu. A u nadolazećoj kolekciji bit će ih još, kaže mlada talentirana dizajnerica.

Pastor 1930

Tvornica vatrogasnih aparata Pastor s dugogodišnjom tradicijom koja je započela dave 1930. godine, na tjedan dizajna došli su s proizvodom koje bi svako kućanstvo trebalo imati. Navikli smo viđati crvene i nezgrapne vatrogasne aparate koje nitko od nas ne bi poželio za dekoraciju doma. Uređaji za gašenje požara iz linije Pastor 1930 osim vrhunskih performansi, vrhunski i izgledaju te će se lako uklopiti u svaki stil uređenja. Čak ćete te ih poželjeti i izložiti. Ipak, kako je riječ o vatrogasnim aparatima čija je svrha gašenje požara, važno je za napomenuti da osim izgleda, Pastor aparati u potpunosti udovoljavaju hrvatskim i europskim normama, a i nose oznaku 'Hrvatska kvaliteta'. Uređaje iz linije Pastor 130 možete pronaći u više boja i uzoraka te dvije veličine, a pogodni su za stanove, kuće i automobile. Savjetovali bi svima nabavku jednog od ovih uređaja jer osim lijepe dekoracije doma, moći ćete i mirnije spavati.

Haljina od betona / Sara Lončarić

Sara je modna dizajnerica iz Zagreba, osnivačica brenda BlackPearl BY S.L. 2013. godine pobijedila je na modnom natječaju Fashion Week Next Generation i od tada se predstavlja na istoj platformi. Nikada nismo pomislili da želimo haljinu od betona, zapravo nije to baš lako ni zamisliti, ali kad smo je vidjeli reakcija je bila neočekivana, ne izgleda toliko „betonski“ zapravo je fora. Osim što je zanimljiva haljina je mekana, lagana, savitljiva i može se prati u perilici rublja. Ništa od toga nismo očekivale kada smo zamišljale betonsku haljinu.

Baggizmo Wiseward novčanik

Svi smo barem jednom u životu izgubili novčanik zar ne? I baš bi bilo zgodno da smo ga mogli pronaći uz pomoć pametnih telefona koje svi već godinama nosimo sa sobom. E sada možemo i to! Novi proizvod marke Baggizmo pretvorio je naš svakodnevni novčanik u onaj pametni. Osim jednostavnog i funkcionalnog dizajna za nošenje novčanica i kartica, u ovaj novčanik integrirana je suvremena tehnologija koja će vam omogućiti povezivanje novčanika s pametnim telefonom.

Natural handmade cosmetic Nashe

Svi proizvodi linije Nashe ručno su izrađeni s ciljem kako bi na tržištu ponudili jedinstvene proizvode koji se ističu vrhunskom kvalitetom i originalnim vizualnim identitetom. Izložbeni prostor u kojem smo se najviše zadržale prepun je krema od svile, pilinga od božura, njegujućih ulja i ostale prirodne kozmetika koja prekrasno miriše i ostavlja kožu nevjerojatno mekom.

GRAPHICharka kermačike pločice

Ako preuređujete dom svakako zastanite na izložbenom štandu GRAPHICharka. Ako i ne preuređujete dom ipak zastanite jer ćete ga poželjeti preurediti. Jedinstvene pločice, san svih ljubitelja grafike spoj su simbolike, energije i intime u vrsti kiča o kojem smo sanjali. Pločice su rađene tako da se krajevi linija na sve četiri strane nastavljaju na sljedećim stranicama drugih pločica te se svatko slobodno može poigrati okretanjem i izokretanjem pločica po vlastitoj volji i tako unedogled.

Katerina Kamprani / The Uncomfortable

Katerina je oduvijek bila fascinirana efikasnošću i podrijetlom jednostavnih objekata koji nas okružuju. Kolekcija 'Neugoda' na internetu postoji kao serija konceptualnih slika zamišljenih objekata, namjerno dizajniranih kako bi zbunili promatrača. Katerina je u tome zasigurno uspjela, barem kad se radi o nama, također jedan od izložbenih  prostora u kojem smo se zadržale, a zaljubile smo se u čizme za kišu i čaše za šampanjac.

WOODesign JM stolić

Nismo mogli ne zastati kod izložbenog prostora brenda WOODesign JM. Jednostavan, a opet unikatni i drugačiji. Klub stolić inspiriran rijekom Krkom koja je doslovno odredila izgled stolića.  Dio toka rijeke Krke prikazan je na sredini stolića koji je ručno rađen od oraha s čeličnim postoljem i kaljanim staklom. Svaki stolić iz radionice WOODDesign JM je unikatan i napravljen s puno pažnje te će oplemeniti svaki prostor. 

Pasica kasica

Važna akcija za napuštene pse koja traje cijelu godinu, a mi smo za nju saznali u Laubi. Akcija s ciljem pomaganja životinjama započela je seriju u Laubi, ali pojavljuju se i na drugim lokacijama. Tamo smo vidjeli dva najslađa i najmaznija psa ikada, Kuba je koliko znamo već udomljen i u sigurnim rukama, a Nala još traži nekoga tko će je maziti i paziti.

London Dry Gin

Nakon obilaska izložbenih prostora tjedna dizajna, posebno nas je razveselio crveni autobus s najboljom radionicom ikad. Naime prvo vas nauče kako napraviti idealan gin tonic, a onda ga lijepo s užitkom popijete i pohvalite se kako bi mogli promijeniti karijeru jer je ispao savršen. Radionica je dakako besplatna, kao i vaša čaša gin tonica.