Čak 84 sjajna filma na Vukovar Film Festivalu!

| Art |

9. Vukovar Film Festival - press konferencija

NIKAD JAČA POSTAVA FILMOVA U VUKOVARU!

Vukovar film festival - 45 years xlarge
Vukovar film festival - 45 years xlarge

HRVATI I NIJEMCI OTVARAJU 9. VUKOVAR FILM FESTIVAL
BAND FILIPA ŠOVAGOVIĆA NA TERASI HOTELA LAV

9.VUKOVAR FILM FESTIVAL / FESTIVAL PODUNAVSKIH ZEMALJA održava se od 24.-29. kolovoza 2015. na osam lokacija, a 84 filma koje će prikazati u tih šest dana podijeljeni su u čak 11 kategorija.

Festival se paralelno održava na četiri lokacije u Vukovaru (Agencija za vodne putove, Perivoj dvorca Eltz, Cinestar i Vukovarska ada), zatim u kinu Borovo naselje, Centru znanja Vinkovci, Muzeju Vučedolske kulture te u Centru kulture Valpovo.

Od ukupno 84 filma brojni su nagrađivani na najjačim svjetskim filmskim festivalima kao što su rumunjski Bravo ( Najbolja režija- Berlin 2015.), britanski 45 godina ( Najbolji glumci- Berlin 2015.), njemčka Victoria ( Najbolja kamera- Berlin 2015.), talijanska Moja majka (Nagrada ekumenskog žirija- Cannes 2015.); francuski Cijena života ( Najbolji glumac- Cannes 2015.) te američka Zemlja bez zakona ( Nagrada žirija- Sundance 2015.).

Hrvatske premijere imat će novi filmovi Woodya Allena, Nerazuman čovjek te novi film Mattea Garronea Priča nad pričama.

Već tradicionalno Vukovarsko zagrijavanje održat će se na dvije večernje lokacije Terasi agencije za vodne putove i u Perivoju dvorca Eltz.

Na Terasi agencije za vodne putove od 20.30 sati prikazuje se kratki film Marka Dugonjića Malo više kiše ( Nagrađen na Puli 2015.), kratki doku Kristijana Milića Bojnik te američki film Michela Cueste Ubijte glasnika s Jeremy Rennerom u naslovnoj ulozi. Od 21h u perivoju dvorca Eltz prikazuju se također tri filma: kratki doku sniman u Vukovaru Živela sam i ja tebe, Aleksandra Čečavca, dokumentarac Čaruga- ogledalo vremena te američki triler Šetnja među grobovima Scotta Franka s Liamom Neesonom u naslovnoj ulozi.

Za večer otvaranja 24.08. na Terasi agencije za vodne putove VFF priprema dvije poslastice. Prvi je kratki film Arsena Oremovića Horvatovi s Bojanom Navojcem i Anom Majhenić u glavnim ulogama koji će se i pokloniti vukovarskoj publici. Nakon toga uslijedit će njemački dugi igrani film Dok smo sanjali redatelja Andreasa Dresena koji se događa ubrzo nakon kolapsa Istočne Njemačke u vremenu kada stara pravila više ne vrijede. Četvorica prijatelja iz filma imaju svoje snove, a hoće li se oni ostvariti moći će se pogledati na večernjoj projekciji na Terasi agencije za vodne putove.

Prava filmska poslastica stiže u 21 sat u Perivoju dvorca Eltz u vidu britanskog filma 45 godina s izvrsnim ulogama Charlotte Rampling i Tom Courtenaya koji su zasluženo dobili nagrade za najbolje glumce na Berlinu 2015. Radnja filma tematizira dvoje ljudi koji slave 45-u obljetnicu braka, no pojava misteroznog leša dodatno uzburka njihove živote.

U večeri otvaranja na terasi hotela Lav nastupa legendarni glumac Filip Šovagović sa svojim bandom Deda de mol.

Party zona ove godine je također terasa Golubica malla, a po prvi put je cijeli centar grada aktivan u podršci festivalu te će svi kafići i restorani raditi do 3 sata ujutro.

Kuriozitet ovogodišnjeg festivala jest prikazivanje filmova na lokaciji Muzeja vučedolske kulture gdje će se u dva dana ( 27.i 28.08.) prikazati dva izuzetna dokumentarca Biserno dugme (Najbolji scenarij na Berlinu 2015.) i Razotkrivanje tajne piramida.

Novina je i VFF zid pobjednika koji se radi u suradnju s brandom Bobi. Radi se o grafitu kojeg će na vukovarskom Crvenom magacinu iscrtati grafiti majstor Lunar i koji će postati tradicijski event festivala. Također, prvog dana festivala startaju i brojne festivalske radionice (Festivalska, Dunavska scenaristička i Stop animacija) gdje će se filmski entuzijasti učiti filmskom jeziku i manevriranju u istom.

„Što drugo reći no da vas pozivamo da nam se pridružite u jedinstvenom ugođaju gledanja filmova na rijeci Dunav i da pričate svima o tome „, riječi su Igora Rakonića, direktora festivala.

Cjelokupan program možete pronaći i na službenoj stranici festivala: www.vukovarfilmfestival.com.