Britanska reperica M.I.A. prva gošća nove sezone Filozofskog teatra

| Art |

M.I.A. najavljena kao prva gošća nove sezone Filozofskog teatra

Uz to što je glazbenica, M.I.A. je poznata i kao politička aktivistica, svoje je stavove uvijek jasno izražavala. Časopis Time proglasio ju je jednom od najutjecajnijih osoba na svijetu, a M.I.A. još uvijek drži rekord kao jedina izvođačica koja je istodobno bila nominirana za Oscar, Grammy i Mercury.

Prva gošća dugo očekivane nove sezone Filozofskoga teatra u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, svjetski je poznata reperica M.I.A. koja će gostovati 19. studenoga 2017. u 20.00 sati.

Britanska reperica M.I.A., porijeklom sa Sri Lanke, svojim je energičnim nastupima, uličnim hip-hopom, elektronskom glazbom i politički angažiranim tekstovima obilježila prošlo desetljeće u svijetu. Postala je poznata ne samo zbog svojega glazbenog izričaja, nego i zbog provokativnih spotova, poput onoga za pjesmu Borders/Granice u kojemu okružena izbjeglicama boravi na brodu i u centrima za smještaj migranata ili Born Free/Rođen Slobodan, s temom fikcijskoga genocida nad crvenokosim ljudima, koji je režirao Romain Gavras.
M.I.A., pravoga imena Mathangi Maya Arulpragasam, drži i svjetski rekord kao jedina izvođačica istodobno nominirana za nagrade Oscar, Grammy i Mercury. Do sada je snimila pet uspješnih studijskih albuma; Arular, 2005., Kala, 2007., Maya, 2010., Matangi, 2013. i AIM, 2016., a poznata je i kao producentica i dizajnerica. U posljednje se vrijeme šire glasine kako je odustala od snimanja novih albuma zbog situacije koja vlada u glazbenoj industriji.
Komentirajući to što u zagrebački HNK stiže zvijezda njezina profila, koju je i časopis Time proglasio jednom od sto najutjecajnijih osoba na svijetu, urednik Filozofskoga teatra Srećko Horvat, koji će s njome u gledalištu voditi razgovor o mnogim umjetničkim i političkim temama, kaže: Još otkada smo pokrenuli Filozofski teatar, najavili smo da ćemo uvijek pokušavati izaći iz očekivanih okvira i temama i odabirom gostiju. Ako danas na umjetničkoj sceni postoji netko tko je izašao iz svih očekivanih okvira, onda je to definitivno M.I.A. Ovo je prvi put da dolazi u Hrvatsku i iznimno mi je drago što upravo s njenim nastupom otvaramo novu sezonu Filozofskoga teatra. S obzirom da ni jači glazbeni festivali još nisu uspjeli dovesti M.I.A. u širu regiju, sugeriram da požurite po karte.
Filozofski teatar, koji je utemeljila intendantica Dubravka Vrgoč, do sada je u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu ugostio Vanessu Redgrave, Slavoja Žižeka, Yanisa Varoufakisa, Thomasa Pikettyja, Juliju Kristevu i mnoge druge.