Najljepša hrvatska slikovnica : "Djevojčica i čarobna ploča"

| Book |

Hela Čičko i Martina Čičko Karapetrić objavile su slikovnicu „Djevojčica i čarobna ploča“, lijepu i poučnu priču o ovisnosti novog doba, u kojem previše vremena posvećujemo virtualnom svijetu.

Što se dogodi ako se previše družimo s ekranima – čarobnim pločama? Što nam se može dogoditi ako previše vremena provodimo u virtualnom svijetu? Priča je prvenstveno namijenjena djeci, ali i odraslima. „Djevojčica i čarobna ploča“ priča je o djevojčici koja živi kao i mnoge druge djevojčice. Ide u školu, veseli se i igra s prijateljicama, brine o svojim macama i kaktusima. Međutim, život joj se jako promijeni pošto na tavanu sretne pravu pravcatu vilu. Otkrijte što je djevojčica od vile dobila na dar i kako joj je to promijenilo život.

Prema ideji Martine Čičko Karapetrić, koja je tekst popratila raskošnim ilustracijama, priču je napisala Hela Čičko. Tekstovi u slikovnici pisani su posebno oblikovanim, lako čitljivim slovima namijenjenim početnicima u čitanju. Knjiga je izdana u suradnji s Eucerinom, broj jedan dermokozmetikom u Hrvatskoj te kreativnom agencijom Omega Komunikacije.

O autoricama:

Martina Čičko Karapetrić (1977), hrvatska je dizajnerica i jedna od osnivačica poznatog modnog branda Boudoir. U rujnu 2001. godine, sa svojom sestrom pokreće modni studio Boudoir, čiji dizajnerski potpis je nevjerojatno prepoznatljiv, pamtljiv i drugačiji, u čijem se središtu nalazi dirljiva čežnja prema iznimno romantičnim, maštovitim i uvijek izuzetno ženstvenim kreacijama. Paralelno s radom u modnoj industriji, od 2009. godine, uspješno se bavi grafičkim i 3D dizajnom, te fotografijom. Članicom ULUPUH-a postala je 2011. godine. U periodu 2016. – 2019. djeluje kao europski ambasador strukovnog obrazovanja i cjeloživotnog učenja, zbog svoje strasti prema neformalnom vidu cjeloživotne edukacije kojom je proširila svoje vještine na nova područja dizajna.

Hela Čičko (1953.), prof. komparativne književnosti i francuskog jezika, cijeli je svoj radni vijek provela u Knjižnicama Grada Zagreba. Vodila je brojne projekte za poticanje čitanja kod djece i mladih, među kojima se ističu „Lektira na kotačima“ i „Izbor najčitatelja godine“. Projekt za poticanje čitanja i društvenu integraciju djece sa smetnjama u razvoju i mlade s invaliditetom „Knjižnica širom otvorenih vrata“ nagrađen je 2008. godine Drugom nagradom Zaklade ERSTE na Natječaju za projekte za društvenu integraciju u zemljama Srednje i Jugoistočne Europe. 2010. godine objavila je knjigu o prvoj i najstarijoj dječjoj knjižnici u Hrvatskoj – Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Knjižnica Grada Zagreba, pod naslovom „Odrastanje uz knjigu“. Hrvatsko knjižničarsko društvo dodijelilo joj je 2018. godine Kukuljevićevu povelju u znak priznanja za zasluge na unapređenju knjižničarske struke u Hrvatskoj.