Knjige koje su žene napisale za žene

| Book |

Instagram / @weshouldallbefeminists

Drage žene, vrijeme je da u svoje privatne kućne knjižnice uvedete i pokoju knjigu namijenjenu upravo vama. Ne, ne govorimo o kuharicama ili knjigama za samopomoć, već moćnim knjigama o feminizmu koje vam mogu promijeniti život.

We should all be feminists - Chimamanda Ngozi Adichie
S ovom knjigom, cijenjena nigerijska autorica, pokušava objasniti bez zaboravljanja na humor, što je prava smisao feminizma u stoljeću u kojem živimo. Jasno i uvjerljivo, ova knjiga pomaže u razumijevanju feminizma onakvim kakav jest.

Instagram / @weshouldallbefeminists

Fun Home: A Family Tragicomic - Alison Bechdel
Autobiografski grafički roman u kojem autorica naglašava priču o svom ocu, voditelju pogrebnog doma koji ne može 'izaći iz ormara'. Također govori i o tome kako je shvatila da je lezbijka. Alison je tvorac poznatog Bechdel testa, koji analizira rodni jaz.

Instagram / @bookish.harpy

A Room of One's Own - Virginia Woolf
S ovom knjigom objavljenom 1929. godine, autorica predlaže viziju književnosti i žene kao autora. Knjiga napunjena genijalnošću i osjetljivošću autorice i važnim događajima. Virginia na početku svoje knjige kaže: "Žena treba novac i svoju sobu kako bi se posvetila književnosti." A važnost ove izjave može se prenijeti na sve aspekte modernog feminizma.

Instagram / @_penandpapers

The First Bad Man - Miranda July
Miranda July je prava muza hipstera i multidisciplinarna umjetnica. Ova žena ima osebujnu viziju života. Od mladih se godine pridružila feminističkom i punk kolektivu Riot Grrrl. Naučila je lagati da dobije ono što želi, kaže ona. Apsolutni fan heroina poput Patti Smitha, objavila je svoj prvi roman 2016. godini.

Instagram / @kaitlinmeagan

The Second Sex - Simone de Beauvoir
Esej koji kombinira egzistencijalizam s feminizmom. Refleksija žene i njezine stvarnosti na ovome svijetu. Introspekcija autorice traži odgovore o njezinoj stvarnosti kao ženi. Napisana je 1949. i bila je jedan od velikih uspjeha prodaji. Pravi klasik feminizma.

Instagram / @miss.fiction