Klasici koje svaka žena treba pročitati

| Book |

Najbolje knjige su s razlogom definirane kao klasici.

Napisane su od strane najvećih umova književnosti, imaju univerzalne teme, likove, iskustva i emocije koje su i danas važne.

U nastavku vam donosimo knjige za koje smatramo da definiraju prekretnice u našoj književnoj tradicijii, a koje će vam pomoći (p)ostati slobodne i samosvjesne žene. Neke su poznati klasici, druge su moderni divovi. Sve su vrijedne čitanja barem jednom u vašem životu.

Drugi spol
  1. Drugi spol - Simone de Beauvoir

Ovih gotovo osamsto stranica vrijedi čitanja jer će vam pomoći cijeli svoj život sagledati iz druge perspektive. Prvi put knjiga je objavljena 1949. kada je, naravno, izazvala zgražanje muškaraca, ali i ponekih žena. Iscrpnim raspravama o položaju žena u društvu kroz povijest, o izazovima braka i majčinstva te o mogućnosti da žena sama bira hoće li ili neće postati majka i supruga, o seksualnosti, djevičanstvu, o ženskom radu, o književnim ženskim likovima i mnogim drugim temama autorica nastoji prodrijeti u žensku bit, a sve to ovija u filozofski pravac egzistencijalizma. U ovoj knjizi Simone je došla do zaključka da se ženom ne rađa, nego se ženom postaje. Na kraju svoje knjige daje jasne smjernice kako se osloboditi okova patrijarhata koja će u životu raditi isključivo što sama odabere. Na nama je da to zaista i primijenimo. 

Male žene - Louisa May Alcott
  1. Male žene - Louisa May Alcott

Divan klasik iz 19.stoljeća još uvijek obožavaju sve žene svijeta! Roman govori o odrastanju četiri sestre, ljubavi u obitelji, ali i rivalstvu. Istaknuta je potraga za identitetom, ljubavi, moći, bogatstvu, prioritetima u životu i ženskoj neovisnosti. U to vrijeme, žene se nisu mogle natjecati s muškarcima ni na jednom polju, a ova knjiga je razbila sve stereotipe.

Do danas se  "Male žene" redovito tiskaju, prodano je na milijune knjiga a prevedene su na više od 50 jezika. Prva je kazališna verzija bila na Broadwayu već 1912., a postoji i musical i opera. Osim onih brojnih filmova i televizijskih serija, u Japanu su čak napravili  crtanu seriju od 48 epizoda.

Dnevnik Anne Frank
  1. Dnevnik Anne Frank

Knjiga koja je ostavila duboki trag. Anna Frank je bila jedna od tisuća židova koji su se skrivali od nacista tijekom okupacije Nizozemske. Jedan od razloga zašto žene širom svijeta vole ovu knjige je što ju je Ana pisala dok se skrivala. Najpoznatiji dnevnik na svijetu nam otkriva sve detalje odrastanja jedne djevojke- savjest, prijateljstva, prve ljubavi, ali i emocionalnu nestabilnost.

Uvijek su u nama njene riječi izazivale razne osjećaje - tužni smo jer znamo kraj, ali smo veseli jer je Anne inteligentna i duhovita djevojčica. Njeno je djevojaštvo nevino, njena je sudbina mračna, ali nada koju je imala, ljubav i razmišljanja djevojčice koja se s obitelji sakrivala nadajući se životu i preživljavanju, ostavila je svima nama obvezu da napravimo što više dobra. To je doista leksikon kako odrasti, kako biti čovjek.

jedi moli voli
  1. Jedi moli voli - Elizabeth Gilbert

Knjiga koja je promijenila život mnogim ženama diljem svijeta. Danas je Elizabeth Gilbert jedna od sto najutjecajnijih osoba na području duhovnosti. Ovo je uzbudljiva, ali i prosvjetljujuća priča o tome kako je junakinja ove knjige sve očigledne sinonime za uspjeh ostavila iza sebe ne bi li pronašla istinsku sreću.

Nakon razvoda i duboke depresije, Gilbertova je odlučila ispitati tri različita aspekta svoje prirode, odmetnuvši se u tri različite kulture: ispitivala je zadovoljstvo u Italiji, duhovnost u Indiji i ravnotežu između zadovoljstva i božanskog na indonežanskom otoku Bali.

Nakon čitanja ove knjige poželite učiniti to isto.

Gospođa Bovary
  1. Gospođa Bovary – Gustav Flaubert

Gospođa Bovary  je roman  iz 1857. godine. Smatra se remek-djelom realizma. "Madame Bovary, c’est moi", govorio je zagonetno Flober. Ali, s njim ili bez njega, gospođa Bovari se, makar i zaluđena lošom lektirom, odvažila na "romantičnu ludost" koja opravdava ljudsko postojanje. I krenula u jednu hrabru vožnju kočijom, vožnju koja još traje.