Otkriven Banksyev identitet u New Yorku?

| Art |

Tajanstveni britanski umjetnik Banksy u okviru svoje njujorške turneje otkrio je jedan od svojih politički najangažiranijih radova. Radi se o Banksyjevom komentaru na rat u Iraku, a predstavio ga je na oslikanom automobilu, postavljenom ispred naslikanih konja u trku, koji nose naočale za noćno gledanje. Automobil, na njujorškom East Sideu okružen je bačvama s naftom, a Banksy je na jednom napisao i telefonski broj pomoću kojeg se dolazi do 39-minutne snimke zračnog napada u Bagdadu. U napadu je poginulo 18 osoba, uključujući i dvoje djece te Reutersovog novinara. 

Tisuće posjetioca posjetile su rad od njegovog otkrivanja u ulici Ludlow. Radi se o dijelu Banksyjevog projekta "Better Out Than In", koji će trajati mjesec dana. "Plan je živjeti ovdje, reagirati na stvari i lokacije te slikati na njima. Neki će biti prilično elaborirani, a neki samo švrljotina na zidu javnih wc-a", napisao je Banksy u e-mailu Village Voiceu. Posljednju instalaciju nazvao je "The installation called Crazy Horses Riding Through the Lower East Side to a WikiLeaks Soundtrack", a radi se o najvećoj koju je do sada napravio u New Yorku. 

Je li ovo Banksy?
Je li ovo Banksy?

Rad je uslijedio nakon navodne prve fotografije Banksyja ikad snimljene. Naime, muškarac s kapom fotografiran je kako popravlja jedan od radova. O Banksyju se do sada mnogo nagađalo i pretpostavljalo, ali je jedina pouzdana informacija ta da dolazi iz engleskog grada Bristola. Kako vam se sviđa njegov rad?