Street art by Banksy osvanuo na ruševinama u Gazi

| Art |

Banksy napravio mini dokumentarac u Gazi i tri nova street arta
Banksy u Gazi

Većina nas ne vidi dalje od svoje svakodnevice i problema, no uvijek postoji netko tko nas osvijesti i ponovno nam ukaže na to kako u životu imamo zaista sve što nam treba. Banksy je ponovno srušio granice i progovorio o tabuu, a pritom svijet još jedom učinio ljepšim mjestom.

Anonimni ulični umjetnik Banksy otputovao je u Gazu kako bi snimio mali politički dokumentarac o tome kako izgleda život unutar zidina. U kratkom filmu, kojega je Banksy objavio na svojoj Internet stranici, vidimo kako je u Gazu ušao podzemnim tunelima, s obzirom na to da je izlaz i ulaz strogo kontroliran, stanovnicima i zabranjen.

Banksy napravio mini dokumentarac u Gazi i tri nova street arta
Banksy u Gazi

Kao i ostali Banksyjevi pothvati, satirični dokumentarac i popratni street art koji je izradio na ruševinama Gaze, politička su izjava kojom želi ukazati na nehumane uvijete u kojim žive stanovnici. Prema procjenama Ujedinjenih Naroda, najmanje je 2,200 Palestinaca ubijeno prošloga ljeta u ratu s Izraelom, kada je sve više-manje sravnjeno sa zemljom, a u Gazu je zabranjen uvoz cementa.

Banksy napravio mini dokumentarac u Gazi i tri nova street arta
Banksy u Gazi

Novi street art odnosi se na tri teme: Prvi prikazuje grčku božicu Niobe koja plače nad ostacima zgrade, drugi je velika bijela mačka koja se prividno igra s ostacima željeza, a napravljena je kako bi privukla pažnju Internet korisnika "koji samo gledaju fotografije mačaka po cijele dane", dok je treća vrtuljak oko osmatračnice kakva je postavljena u Gazi, kojim želi ukazati na to da se Gaza smatra najvećim otvorenim zatvorom na svijetu, no za razliku od zatvora, nema niti struje, pitke vode ili hrane.

Dokumentarac je završio jednostavnom, ali snažnom rečenicom koju bismo redovno trebali imati na umu: "Ako peremo ruke od konflikta između moćnih i nemoćnih, mi smo na strani moćnih, a ne ostajemo neutralni".

Banksy in Gaza