BAFTA 2015. - Eddie Redmayne najbolji glumac, "Birdman" gubitnik večeri

| Art |

Eddie Redmayne
Eddie Redmayne

 Sinoć je održana svečanost 68. godišnje dodjele nagrada prestižne Britanske filmske akademije poznate kao BAFTA nagrade. Ceremoniju je vodio Stephen Fry, a u publici su se našla brojna velika imena filmske industrije! 

Dobitnici BAFTA nagrada obično su dobar pokazatelj o tome što možemo očekivati od dodjele Oscara koja se održava za dva tjedna - 22. veljače!

Boyhood
Boyhood

Filmovi "Boyhood" i "Hotel Grand Budapest" definitivno su najveći pobjednici večeri! Boyhood je odnio nagradu u kategoriji najboljeg filma, Richard Linklater proglašen je najboljim redateljem, a Patricia Arquette najboljom sporednom glumicom. Hotel Grand Budapest imao je najviše nominacija (11), a osvojio je i najviše nagrada (4): najbolja originalna glazba, najbolji dizajn kostima, najbolja produkcija, a Wes Anderson je nagrađen za najbolji originalni scenarij. 

Birdman je jedan od najvećih gubitnika ovogodišnje BAFTA-e: od 10 nominacija osvojio je samo jednu, onu za najbolju kinematografiju. No, najveći gubitnik je ipak priča o čovjeku čiji je izum igrao ključnu ulogu u 2. svjetskom ratu, Igra oponašanja s Benedictom Cumberbatchom, koja od 9 nominacija nije osvojila niti jednu nagradu.

The Theory of Everything
The Theory of Everything

10 nominacija imala je i biografska drama o genijalnom fizičaru Stephenu Hawkingu, Teorija svega, a osvojila ih je tri: za najbolji britanski film, Eddie Redmayne odnio je pobjedu u kategoriji najboljeg glavnog glumca, a Anthony McCarten je nagrađen za najbolji adaptirani scenarij.

Osim Eddieja Redmaynea i Patricije Arquette, kao glumci su trijumfirali J.K. Simmons (najbolji sporedni glumac, Whiplash - Ritam ludila) i Julianne Moore (najbolja glumica, Still Alice). Najbolji animirani film je LEGO film.