Autoportreti umjetnika na različitim drogama

| Art |

Autoportreti umjetnika Bryana Lewis Saundersa pod drogama

Umjetnik Bryan Lewis Saunders 1995. godine došao je na ideju da napravi seriju autoportreta pod utjecajem raznih droga. Krenuo je od lude ideje da svaki dan, do kraja svog života, nacrta po jedan autoportret, no sve je začinio još luđom idejom pa je dodao da će neke od portreta napraviti pod utjecajem raznih droga.

Poanta njegovog projekta je spoznaja samog sebe kroz razna gledišta, bilo da se radi o osjećajima, drogi ili korelaciji s prirodom. Do sada je napravio oko 8.000 autoportreta, a rezultati su zaista zanimljivi. Ovaj projekt mogao bi se zapravo tretirati kao istraživanje kako netko vidi sebe iz dana u dan, jesmo li si ljepši kada smo tužni ili kada smo veseli? Mnogo je tu pitanja i ovaj projekt bi mogao biti odličan temelj za još jedno istraživanje ljudske psihe. Nažalost, bilo bi još zanimljivije da je autor uz sve vodio i dnevnik pa bi mogli povući paralelu između njegovih osjećaja i slika. No njegov projekt može poslužiti kao jako dobar vodič kroz droge i njihov utjecaj na ljude.

Autoportreti umjetnika Bryana Lewis Saundersa pod drogama
Umjetnik Bryana Lewis Saundersa pod utjecajem kokaina

Važno je napomenuti kako je Lewis Saunders sve droge uzeo pod kontrolom liječnika, a neke je kako bi pokazao utjecaj dugoročnog drogiranja uzimao i po dva, tri tjedna. Uzimao je sve, od kokaina, hašiša i ecstazya do raznih halucinogena i tableta. Prema vlastitim izjavama, nakon nekog vremena je postao letargičan i zabilježeno mu je blago oštećenje mozga. No svejedno je nastavio projekt tijekom kojeg je bio vrlo čest gost bolnica. Sa svojim projektom nastavlja i dalje, a slikanje pod utjecajem droga sada je razdvojim dužim vremenskim periodom.

Ova serija fotografija osim što je zanimljiva, vrlo je i edukativna jer pokazuje utjecaj raznih droga na ljudski mozak i mislimo kako bi Ministarstvo ovaj projekt trebao pokazati školarcima na satu Zdravstvenog odgoja koji su nedavno uveli.

Svakako pogledajte galeriju i nikako ovo nemojte probavati kod kuće već se klonite droga.