AfrikaBurn - veličanstven umjetnički festival

| Art |

AfrikaBurn 2013. (photo by: Ben Malandrios)

AfrikaBurn godišnja je manifestacija koja se održava u pustinjama Tankwa Karoo u Južnoj Africi. Ovaj regionalni događaj poziva umjetnike da prikažu svoje radove, odnosno umjetnička djela te ih kasnije zapale u stilu poznatog Nevadinog Burning Man festivala (tzv. plamen slave). AfrikaBurn i Nevada Burning Man festival pridržavaju se 2 glavna principa – društveni rad za dobrobit čovjeka i ukupna ekspresija sebe. 

Svake se godine okupi oko 6 500 gledatelja , a 2013. godine tema festivala posebno razveselila vjernu publiku. “Arhetipovi 2013“ tema je koja je od umjetnika doista izvukla ono najbolje što pronalaze u sebi i pridonijela najboljim instalacijama do sada. Većinom su instalacije načinjene od prirodnih materijala i teško se možemo odlučiti sviđaju li nam se više danju ili noću kada se upale svjetla.

AfrikaBurn 2013. (photo by: Jonx Pillemer)
AfrikaBurn 2013. (photo by: Jonx Pillemer)

Jedna od najistaknutijih ova je figura čovjeka raširenih ruku koju je izgradio umjetnik Daniel Popper. Ova dvokatnica opremljena s poprilično velikom količinom LED rasvjete mogla se i ponositi sa 17 različitih svjetlosnih simulacija koje je programirao Justin Eastman. Veličanstven prizor kojeg fotografija prikazuje gotovo je teško zamisliv u uvjetima poput pustinje. 

Dok nestrpljivo iščekujemo AfrikaBurn festival 2014. s temom "Heroji i Mitovi", u galeriji pogledajte sva umjetnička djela prikazana na AfrikaBurnu 2013.

AfrikaBurn 2013. (photo by: Jonx Pillemer)
AfrikaBurn 2013. (photo by: Jonx Pillemer)