A Porina 2013. dobiva...

| Art |

Sinoć su u Zagrebu objavljene nominacije za najprestižniju glazbenu nagradu u zemlji i regiji, Diskografsku nagradu Porin 2013.

Najviše nominacija glazbene struke, čak 7, osvojio je album "Opet si pobijedila" Tonya Cetinskog. Nominiran je i za album godine, uz albume "2" Mayalesa i "Možda dogodine" Prljavog kazališta.

U podjednako prestižnoj kategoriji Pjesma godine Porinovi glasači će u 2. krugu glasanja birati između Tonyeve pjesme "Opet si pobijedila", hit singla "Ulicama grada - pjesma sreće" Nene Belana, Fiumensa i Ljetnog kina te Pavelove uspješnice "Zbog tebe".

Utrka za najtrofejnijeg Porinovca ove će godine biti veoma neizvjesna: uz Nenu Belana & Fiumense i opatijski jazz majstor Elvis Stanić skupio je 5 nominacija za svoj album "Sol et Luna", a jednako toliko ima i producent Nikša Bratoš.

Ana Rucner, Ansambl Lado, Ljerka Očić, Natali Dizdar, Pavel, Urban & 4, Coco Mosquito, Igor Ivanović te Viktor Vidović za svoje su albume osvojili po 4 nominacije pa je očito da će bitka ove godine u svim kategorijama biti izrazito neizvjesna.

Čelistica Ana Rucner je, uz Marija Huljeva i Radio Aktiv, nominirana za Novog izvođača godine.

Dvorana u kojoj su dosadašnji dobitnici Porina objavili imena po 3 nominirana u 50 kategorija bila je premala da primi sve znatiželjnike. Tijekom objave nominacija prikazani su inserti s prvog i posljednjeg Porina: prvi je domaćin 1994. bila Opatija a prošle 2012. joj se pridružila i Rijeka. Njihova bi uspješna sinergija i ove godine trebala rezultirati vrhunskom glazbenom priredbom, rekao je direktor nagrade Siniša Bizović. Voditelji Objave nominacija bili su radijske zvijezde Ivana Mišerić, izrazito elegantna u haljini Aleksandre Dojčinović i omiljeni glas Narodnog radija Dalibor Petko.

Glazbenici i njihovi gosti nominacije su odmah po objavi proslavili na cocktail partyu u klubu SkyBowling. Bila je to večer koja je označila i službeni početak 20. Porina, a imena pobjednika doznat ćemo uskoro, na svečanoj dodjeli nagrade 11. svibnja u riječkoj dvorani Zamet. Tradicionalno će je prenositi HTV 1 i Hrvatski radio.