7 knjiga za nostalgičnu jesen

| Art |


Nesporno je ljeto godišnje doba koje se najviše povezuje s čitanjem. Onda se opuštamo i relaksiramo s nešto lakšim štivo. Čim jesen dođe, privlači nas drama i misterija. Ima nešto posebno nostalgično u opadanju listova i pripremi za hladnoću i zimsku tišinu.
O čemu je riječ? Neki su naslovi već zasjali u izlozima, a neke nestrpljivo očekujemo! Što nas očekuje ove jeseni?

1. Učitelj - KATERINA DIAMOND
Nova kraljica kriminalističkog žanra napisala je roman koji će čitatelja zbuniti u očekivanjima.
Tijelo ravnatelja poznate škole pronađeno je obješeno u glavnoj dvorani u školi. Nekoliko sati prije kobnog zločina preminuli je primio paket, a iz svega je mogao razumjeti samo jedno: Bliži mu se kraj.
Zbog sve češćih zločina u tom mjestu, na detektivima Imogenu Grayu i Adrianu Milesu je da riješe slučaj i ponovo vrate sigurnost u svoj grad. Shvaćaju da su uvučeni u mrežu korupcije, laži i ucjena, a svakim korakom dalje otkrivaju da ova zajednica krije čudne tajne.
Pametan i jezovit roman koji otkriva trulež u malom gradiću.

2. Salon za plakanje - PAVAO PAVLIČIĆ
Još jedna književna poslastica našeg omiljenog domaćeg autora kriminalističkih romana. Kao uvijek, nema sumnje da je u pitanju roman u koji ćemo se zaljubiti već na prvim stranicama.

3. Žena u kabini 10 – RUTH WARE
Hit triler u kojem novinarka Lo Blalock na luksuznom kruzeru svjedoči kako je netko ženu iz kabine bacio u more. Međutim, ne postoji zapis putnika koji je putovao u kabini pored Lo, iako je ona vidjela ženu i čak je posudila šminku od nje prve večeri na brodu.
Lo nastavlja istraživati slučaj, ne prihvaćajući mogućnost da je sve umislila, a u tome joj pomaže njezin dečko. Struktura samog romana je vrlo poznata: žena inzistira da se ubojstvo dogodilo, svi drugi kažu da je luda. No, Lo je jaka i odlučna suvremena junakinja koja odbija sumnjati u dokaze vlastitih instinkata. Iznimno napeto, tajanstveno i uzbudljivo štivo kojim je Ruth Ware još jednom dokazala da je jedna od uspješnijih autorica psiholoških trilera. Reese Witherspoon je oduševljena ovim romanom, a sada je vrijeme da vidimo koliko će se nama svidjeti.

4. Vidim te - CLAIRE MACHINTOSH

Jedna od najstrašnijih stvari je upravo osjećaj da Vas netko prati.
Isto radiš svaki dan. Znaš točno gdje ideš. Nisi sam.
Kad Zoe Walker vidi svoju fotografiju u rubrici oglasa londonskih novina, odluči saznati zašto je tamo. Nema objašnjenja: samo e-mail adresa, zrnata slika i telefonski broj. Odnosi to svojoj obitelji, a oni svi tvrde da je to netko tko samo izgleda kao Zoe. Sljedeći dan u oglasu je slika druge žene, a dan nakon još jedna.
Je li to pogreška? Slučajnost? Ili netko prati svaki potez…
Vidim te je psihološki triler koji je proglašen jednim od najuzbudljivijih i najuspješnijih britanskih romana u 2015. godini.

5. Sestra – LOUISE JENSEN
Novi roman autorice Louise Jensen ujedno je i njezino prvo književno ostvarenje koje je uskoro nakon objavljivanja ostvarilo golemi uspjeh. Louise Jensen proglašena je najboljim novim autorom prema Goodreadsu u 2016. (Goodreads Choice Awards - Best Debut Goodreads Author 2016). Mnogi kritičari roman su usporedili s prijašnjim velikim hitovima Djevojka u vlaku autorice Paule Hawkins i Pustila sam te Clare Mackintosh, a od čitatelja zaslužila je brojne pohvale i dobre ocjene.
Mlada djevojka Grace mnogo je patila nakon smrti svoje prijateljice iz djetinjstva, Charlie. Netom prije smrti, Charlie je izgovorila iznimno čudnu izjavu. I iznenada preminula. Grace, ranjena još u djetinjstvu, održava se tabletama za spavanje kako bi mogla usnuti ne razmišljajući o tome što su značile zadnje riječi njezine prijateljice.
U potrazi za odgovorima, otvori staru Charlieinu kutiju s uspomenama u kojoj se nalazilo i pismo. Osjećajući da se u njegovom sadržaju možda krije tajna, Grace ga pročita i to je navodi na sljedeće korake. U želji da upozna njezina oca, pronaći će Annu, djevojka koja tvrdi da je Charlieina sestra. Grace napokon ima osjećaj kao da je našla novu obitelj, a Anna se uskoro udomaći u kući koju Grace dijeli sa svojim dečkom Danom. Potom nestaju stvari, Dan se ponaša čudno, a Grace je uvjerena da ju netko prati. Ili se sve to događa u njezinoj glavi? Ima li to veze s pridošlicom u njezinom domu?

6. Tajni život Anne Blanc - JENNIFER KINCHELOE
Los Angeles 1907. Nedruštvena Anna Blanc po pronicljivosti, sposobnosti i načinu zaključivanja, zasigurno bi se mogla usporediti sa Sherlockom Holmesom, no u ovom vremenu - žene ne bi smjele loviti kriminalce. Odlučna da se oslobodi krutih društvenih okova onog vremena, uzima pseudonim i preuzima posao kao policajka u policijskom odjelu u Los Angelesu. Uskoro otkriva tajnu pozadinu ubojstava u bordelu, koje policajci lukavo prikrivaju.
Annina želja da razriješi zločine postaje jača od svega do čega joj je stalo: ako je policija razotkrije – dobit će otkaz, ako je njezin otac otkrije – odreći će se svoje vlastiti kćeri, a ako je otkrije njezin zaručnik – vjenčanje zasigurno otpada.

7. Tajni dnevnik Hendrika Groena – NEPOZNATI AUTOR
Tajni dnevnik Hendrika Groena - veliki bestseler nizozemskog autora čiji je identitet nepoznat, knjiga je koju moraju pročitati svi koji žele proživjeti starost. Riječ je o smiješnom, šarmantnom i pronicljivom djelu koje prikazuje kako se ponašati u suvremenom svijetu onda kada se tijelo polako umara.
Hendrik Goen je možda ušao u stariju dob, ali je daleko od smrti. Istina, njegove dnevne šetnje su sve kraće jer su mu noge umornije i mora u posjetu liječniku češće nego prije. Preciznije rečeno: on je stariji. No, u njegovom životu zasigurno ima nešto više od čaja i ljekovitih biljaka.
Hendrik nam piše o svom životu, otkrivajući sve svoje uspone i padove, prisjećajući se svih nedaća i lijepih trenutaka koji su ga snašli dok istovremeno obuzdava ono što je ostalo od njegove kose. Neumorni Hendrik Groen je svakako neobičan nizozemski junak - postao je kulturni fenomen u svojoj domovini Nizozemskoj, a sada on i njegov slavni anonimni kreator osvajaju svijet. Veliki nizozemski bestseller, Tajni dnevnik Hendrika Groena neće samo oduševiti starije čitatelje, nego i mlađu populaciju opisujući ljudski duh koji ostaje zauvijek mlad.