31. Tjedan suvremenog plesa donosi bogat pregled međunarodnih i domaćih predstava

| Art |

Zagreb, Rijeka i Karlovac će od 28. svibnja do 7. lipnja biti domaćini najvećeg regionalnog plesnog festivala – 31. Tjedna suvremenog plesa. Festival će ove godine, uz široku paletu plesnih izričaja, prezentirati ples kao snažan alat koji promiče ujedinjavanje, ravnopravnost te ruši granice svakodnevnih stereotipa.

Upravo pioniri u mijenjanju percepcije te nametanju pravila ravnopravnosti osoba sa i bez invaliditeta, integrirana plesna kompanija Candoco iz Velike Britanije ponovo gostuje na festivalu. U Hrvatskom narodnom kazalištu izvest će Set & Reset / Reset, novo uprizorenjelegendarne predstave Set & Reset Trishe Brownpostavljene još davne 1983. godine i Notturnino, humorističnu i poetsku predstavu inspiriranu dokumentarcem “Toskin poljubac” o umirovljenim opernim pjevačima, koreografaThomasa Hauerta.

Batsheva Dance Ensamble iz Izraela predstavit će se s predstavom Max u kojoj je koreograf Ohad Naharin spajajući pokret i glazbu koji se uzajamno nadopunjavaju, prikazuje vlastiti alter ego u Maxim Warratu, međunarodno afirmiranom glazbeniku. Tako se i ove godine nastavlja plodna suradnja festivala i Izraelskog Veleposlanstva kojoj je cilj predstavljanje izraelske afirmirane plesne scene.

Ove godine posjetitelji će, između ostaloga, imati priliku pogledati i premijere dva najpoznatija hrvatska plesna ansambla, festival će tako otvoriti Studio za suvremeni ples s premijerom predstave Pokret-ač koreografkinje Aleksandre Janeve Imfeld, a Zagrebački plesni ansambl će kroz predstavu Requiem for Z progovoriti o prolaznosti na sceni i van nje.

Uskoro će biti objavljen finalni program i detaljnije informacije i o ostalim izvođačima (među kojima su brojni umjetnici koje će festivalska publika imati prilike upoznati po prvi puta) i predstavama koje će se prikazati na 31. Tjedna suvremenog plesa.