150. obljetnica rođenja Gustava Klimta

| Art |

Gustav Klimt (14.7.1862.- 6.2.1918.) bio je najvažniji slikar austrijske secesije s izrazito istančanim simbolističkim stilom. Njegov život podudara se sa zlatnim dobom Beča s kraja stoljeća. Bilo je to vrijeme umjetničke obnove i umjetničkog bunta te rađanje modernizma. Nova umjetnost, art noveau, donosi svoje samosvjesne i dekadentne pravce u slikarstvu i literaturi, kroz koje se provlačila snažna opčinjenost erotikom. Bio je to Freudov Beč, koji je izvana još bio u duhu viktorijanskog morala, ali neobuzdano ponašanje bila je glavna tema dana. Bečka zanesenost erotikom našla je u Klimtu velikog pjesnika. Ni jedan drugi umjetnik nije tako slavio Erosa, a iznad svega žene, kao muze vampa i konačnog ispunjenja svrhe života.

Njegovo slikarstvo ispunjeno je naturalističkim prikazima erotskog i težnjom da platna ispuni sjajnim zamršenim dekoracijama. U njegovim najpoznatijim radovima, kao što je Poljubac, osjećaji i dekorativna prekomjernost sjedinjeni su na veličanstveni način.

Povodom 150. obljetnice njegova rođenja u Belvederu je otvorena velika izložba njemu u čast, a svi bečki muzeji i kulturne ustanove proglasili su 2012-tu Godinom Gustava Klimta.