10 najčitanijih knjiga svih vremena

| Art |

10 najčitanijih knjiga svih vremena

Svi volimo pročitati dobru i kvalitetnu knjigu i nekada se u odabiru štiva za čitanje vodimo raznim ljestvicama prodaje i čitanosti knjiga. Danas vam zato donosimo listu top 10 najčitanijih knjiga na svijetu u posljednjih 50 godina koju je nakon kratkog istraživanja napravio pisac James Chapman. Na ljestvici se na nalaze neka od najkvalitetnijih, ali i jednostavno najpopularnijih literalnih djela redom poznatih autora u povijesti. Ljestvica pokazuje brojke koje označavaju broj prodanih, a ne otisnutih knjiga. U nastavku pogledajte je li se neki vaš favorit našao na listi.

Biblija - 3.9 milijardi primjeraka
Najprodavanija knjiga svih vremena zbirka je tekstova koje Židovi i kršćani drže svetima, od Boga nadahnutima i glavnim izvorom svoje vjere. Sigurni smo da većina kućanstva u Hrvatskoj imaju barem po jedan primjerak ove vjerske knjige.

Citati Mao Tse-tunga, Mao Tse-tung - 820 milijuna primjeraka
Knjiga poznata i pod nazivom Mao Tse-tungova "Mala crvena knjižica" objašnjava ideologiju kineske komunističke partije. 

Harry Potter, J. K. Rowling - 400 milijuna primjeraka
Serija od sedam romana J.K. Rowling u kratkom vremenu osvojila je svijet i to i velike i male. Dječak čarobnjak i njegovi prijatelji Hermione i Ron te njihova borba s Voldemortom dobila je i filmsku ekranizaciju u osam filmova koji su također svojom čarolijom osvojili svijet. Sigurni smo da ne postoji dijete, ali i danas već odraslih ljudi u svojim ranim tridesetima koji nisu pogledali ovu filmsku sagu.

Gospodar prstenova, J. R. R. Tolkien - 103 milijuna primjeraka
Znanstveno-fantastična priča o Sredozemlju, dobru i zlu, patuljcima, ljudima, vilenjacima, hobitima, orkama, goblinima i čarobnjacima te čarobnom Saurononovom prstenu. I ova je saga dobila svoju filmsku trilogiju u režiji Petera Jackson.

Alkemičar, Paulo Coelho - 65 milijuna primjeraka
Novela Hrvatima omiljenog autora Paula Coelha u originalu je napisana na portugalskom, a prevedena je na čak 56 jezika. Bestseller koji je odavno pokorio svijet i danas je rado u rukama milijuna ljudi. Svojom mistikom i snažnim riječima pokušava dati odgovore na važna životna pitanja.

Da Vincijev kod, Dan Brown - 57 milijun primjeraka
Kontroverzan roman koji se temelji na fiktivnoj priči kako je Isus Krist bio u braku s Marijom Magdalenom i kako je Kristov potomak zapravo kalež kojeg čuva tajna skupina čuvara. Vjernici su ovu priču napali dok su neki proučavali na kojim se pričama temeljila Brownova priča - kako god bilo, kontroverza je dodatno pomogla knjizi koja je dospjela na 6. mjesto najčitanijih knjiga u posljednjih 50 godina. I ova je knjiga ekranizirana, a profesora Roberta Langdona utjelovio je Tom Hanks.

Twilight saga, Stephenie Meyer - 43 milijuna primjeraka
Ljubavna priča između Belle Swan, mlade žene i Edward Cullen, besmrtnog vampira zadnjih je godina grijala srce mladih diljem svijeta. Pogotovo zato što je kao i većina knjiga s ove liste pretvorena u multimilijunsku filmsku franšizu gdje su u glavnim ulogama Kristen Stewart i Robert Pattinson.

Zameo ih vjetar, Margaret Mitchell - 33 milijuna primjeraka
Jedna malo starija knjiga koja je također pretvorena u iznimno uspješan film. Priča priču o Scarlett O'Hari, kćerki irskog imigranta koji ima plantažu u Georgiji tijekom Američkog civilnog rata. Ova novela osvojila je prestižnu nagradu Pulitzer, a njena filmska ekranizacija osvojila je najprestižniju filmsku nagradu Oscar.  

Misli i postani bogat, Napoleon Hill - 30 milijuna primjeraka
Motivacijska knjiga o samopomoći i osobnom razvoju inspirirana pričama i savjetima koje je autor Napoleon Hill dobio od Andrewa Carnegiea, škotsko-američkog milijardera. 

Dnevnik Anne Frank, Anna Frank - 27 million primjeraka
Novela napisana na temelju dnevnika Anne Frank koje je pisala tijekom dvogodišnjeg skrivanja nje i njezine obitelji tijekom okupacije Nizozemske od strane Nijemaca, a prije nego li su odvedeni u logore. 

Bitno je spomenuti da bi prema nekim na ovoj listi trebala biti i kultna knjiga Mali princ, Antoniea de Saint-Exuperya koja je prodana u čak 200 milijuna primjeraka, ali je iz nekog razloga ispala s nje pa je mi dodajemo jer nema osobe koja ne obožava priču o ovom malom mudrom dječaku. 

Osim toga, čini se kako će autor ove liste uskoro morati na nju dodati još jedan naziv. Naime, erotski roman, 50 nijansi sive autorice E.L. James u zadnje je dvije godine prodan u čak 100 milijuna primjeraka diljem svijeta.