Kako pretvoriti 16 stambenih kvadrata u funkcionalan dom?

Funkcionalan mikro stan Stevea Sauera

Da je moguće iz svakog prostora izvući najbolje govori nam funkcionalan mikro stan Stevea Sauera. Bivši dizajner interijera zrakoplova bio je suočen s problemom kada je u stan od samo 16 kvadrata morao uvrstiti sve bitne prostorije za život. No njegov stan danas sadrži potpunu kuhinju s perilicom za suđe, kupaonu s wc-om i tušem, dva kreveta, lounge prostor, prostor za kavu pa čak i kadu.

Najbitnija stavka ovoga stana je dobro razrađen raspored. Steve je stvorio dvije etaže, od kojih je jedna prostor za lagodno ispijanje kave, a drugo ''spavaća soba'' koja u biti sadrži samo veliki krevet. Ispod etaža nalazi se mali lounge prostor s TV-om veličine oko 93 cm, a preko puta lounge potpuno uređena kuhinja i kuhinjski stol.

Ovaj mikro prostor ima dovoljno mjesta i za dva držača za bicikle, no najfascinantnija je zasigurno okrugla kada koja je smještena unutar poda i na prolazu između kuhinje i kupaone! Namještaj je pretežito s potpisom velikog nordijskog brenda IKEA, međutim velik dio namještaja je u stvari DIY.

Nakon ovog projekta, za kojeg mu je trebalo sveukupno 2 godine da nabavi važeće dozvole, a tek onda ga i izgradi, Sauer je zaključio kako budućnost leži upravo u high-end mikro stanovima te da sljedeće želi dizajnirati zgradu koja će se sastojati isključivo od mikro stanova.

Funkcionalan mikro stan Stevea Sauera
Funkcionalan mikro stan Stevea Sauera

Slični članci: