Palačinke su valjda prvo jelo koje svatko nauči spravljat... Palačinke s Nutelom, pekmezom, medom, orasima i wine château, crepe suzette, s bananom, jabukama, sladoledom i toplim višnjama... palačinke na 101 način... kad nema deserta - ima palačinki... Čak i moja najmlađa kćer Tara radi sama palačinke i kombinira ih sa svim i svačim, pa i s pečenim bananama, medom i orasima... Zapečene slatke palačinke sa sirom u pećnici su dio naše tradicije... To su radile moje bake i moja mama... radim ih i ja, a nadam se da će i moje kćeri...
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 40 minuta
Vrijeme pečenja: 20 minuta
Temperatura pećnice: 180C
Tijesto:
- 30 dag brašna
- 2 jaja
- 5 dl mlijeka
- malo mineralne vode
- malo šećera
- malo soli
Fila:
- 30 dag svježeg sira
- 3 dl slatkog vrhnja
- 1 žumanjak
- 2 vanilin šećera
- 3 dag grožđica
- 1 žlica nasjeckanih oraha, badema ili lješnjaka
- 10 dag šećera
- naribana korica limuna
Od jaja, mlijeka, mineralne vode, brašna, malo soli i šećera izradite tekuće tijesto za palačinke. Ispecite tanke palačinke, 2-3 po osobi. Svaku premažite filom od sira, umotajte i složite u vatrostalnu zdjelu premazanu putrom. Preko palačinki prelite slatkim vrhnjem, pospite šećerom i vanilin šećerom. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180C oko 20-tak minuta, da dobiju lijepu rumenu boju.
Fila: Siru dodajte malo slatkog vrhnja, šećera, grožđice, nasjeckane orahe, žumanjak, vanilin šećer i izmiješajte.