Zapečene slatke palačinke iz pećnice

| Wine and dine |

Zapečene palačinke sa sirom
Zapečene palačinke sa sirom

Palačinke su valjda prvo jelo koje svatko nauči spravljat... Palačinke s Nutelom, pekmezom, medom, orasima i wine château, crepe suzette, s bananom, jabukama, sladoledom i toplim višnjama... palačinke na 101 način... kad nema deserta - ima palačinki... Čak i moja najmlađa kćer Tara radi sama palačinke i kombinira ih sa svim i svačim, pa i s pečenim bananama, medom i orasima... Zapečene slatke palačinke sa sirom u pećnici su dio naše tradicije... To su radile moje bake i moja mama... radim ih i ja, a nadam se da će i moje kćeri...

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 40 minuta

Vrijeme pečenja: 20 minuta

Temperatura pećnice: 180C

Tijesto:

  • 30 dag brašna
  • 2 jaja
  • 5 dl mlijeka
  • malo mineralne vode
  • malo šećera
  • malo soli

Fila:

  • 30 dag svježeg sira
  • 3 dl slatkog vrhnja
  • 1 žumanjak
  • 2 vanilin šećera
  • 3 dag grožđica
  • 1 žlica nasjeckanih oraha, badema ili lješnjaka
  • 10 dag šećera
  • naribana korica limuna

Od jaja, mlijeka, mineralne vode, brašna, malo soli i šećera izradite tekuće tijesto za palačinke. Ispecite tanke palačinke, 2-3 po osobi. Svaku premažite filom od sira, umotajte i složite u vatrostalnu zdjelu premazanu putrom. Preko palačinki prelite slatkim vrhnjem, pospite šećerom i vanilin šećerom. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180C oko 20-tak minuta, da dobiju lijepu rumenu boju.
Fila: Siru dodajte malo slatkog vrhnja, šećera, grožđice, nasjeckane orahe, žumanjak, vanilin šećer i izmiješajte.