
Noir43 se otvorio tek prije nešto više od mjesec dana, a već je stekao veliku popularnost i obožavanje kod zagrebačke publike. Nalazi se na adresi Petrinjska 43, a zamišljen je kao koncept restoran i bar koji naglasak stavlja na druženje i dijeljenje okusa. Ovaj koncept bar ima i dnevnu i noćnu stranu pa tako svakim radnim danom, od 11 do 18 u ponudi ima Business lunch, dok navečer i vikendima ima odličan muzički, gastronomski i koktel program.
Jela s njihovog menija namijenjena su za dijeljenje, kokteli za isprobavanje, a u centru prostora se nalazi i veliki zajednički stol koji je zamišljen kao glavno mjesto druženja, upoznavanja i dijeljenja lijepih trenutaka.

Osim odličnog izbora hrane, veliki naglasak stavljen je i na koktele. Kokteli u Noir43 su puno više od samo popratnog sadržaja izlaska, ovdje su oni ravnopravan dio gastronomskog iskustva – osmišljeni, izvedeni i servirani s istom pažnjom kao i tanjur u ozbiljnom restoranu. Njihovi kokteli se ne rade po šabloni, niti da bi bili “lijepi za Instagram”. Svaki je zamišljen kao mala predstava – usklađena s prostorom, glazbom, kuhinjom i publikom. Zato ovo mjesto više nalikuje gastronomskom teatru na šanku nego klasičnom cocktail baru.

Za kraj blagdana, Noir43 donosi tri autorske kreacije koje najbolje utjelovljuju njihovu filozofiju: Femme Fatale, Petite Verte i Enfant Terrible. Nisu to sezonski hitovi koji će nestati s prvom promjenom menija, nego kokteli s karakterom, pričom i jasnom autorskom idejom. Kako ističe glavni barmen Filip Došen, ovdje se kokteli ne rade da bi bili trendovski ili “pitki za svakoga”, nego da bi kroz tehniku, sastojke i izvedbu ispričali priču.
Femme Fatale je elegantna, precizna i zavodljiva – baš kao što joj ime sugerira. Kombinacija Old Pilots Strawberry Gina i Lillet Rougea, uz tek nekoliko kapi rhubarb bittersa, servira se bez leda, u martini čaši, s diskretnom koricom limuna. Čist, aromatičan i savršeno izbalansiran koktel koji je idealan uvod u večer. Petite Verte pokazuje razigraniju i hrabriju stranu Noira. Baza je mezcal infuziran pršutom ili pancetom, čime se briše granica između kuhinje i šanka. Infuzija se radi od ostataka koji se zbog izgleda ne koriste na platama – zagrijavanjem na tavi i potom u destilatu – čime Noir43 dodatno naglašava svoj zero waste pristup. U kombinaciji s Midorijem, agavinim sirupom i svježim sokom limete, ovaj koktel dolazi u tumbler čaši s velikom kockom leda i prženom pancetom ili pršutom na štapiću. Diman, kompleksan i neočekivano pitak – već prvi gutljaj izaziva znatiželju.

Najintenzivniji od trojca, Enfant Terrible, donosi ozbiljan, gotovo meditativan karakter. Woodford Rye infuziran kakaovim nibsima spaja se s redukcijom Porta, karameliziranog šećera i klinčića, a cijela se priča zaokružuje dimljenjem suhim timijanom i korom badema. Poslužuje se u double old fashioned čaši s velikom kockom leda i koricom naranče. Ovo nije koktel koji se pije na brzinu – više je ritual nego piće, idealan za kasne sate.
Ono što povezuje sva tri koktela jest isti pristup: vrhunska tehnika, lokalno i održivo razmišljanje, stalni dijalog s kuhinjom i izvedba kao ključni dio iskustva. U vremenu kada svi tražimo autentična gastro mjesta, Noir43 nudi koktele koji se pamte – jer nisu napravljeni da se popiju brzo, nego da se dožive. U duhu dijeljenja znanja, tijekom blagdanskog razdoblja njihov će tim objavljivati i kratke edukativne video zapise u kojima pokazuju kako kod kuće pripremiti koktele na ozbiljnoj razini – uz profesionalne savjete, tehnike i objašnjenja.

Blagdanski program u Noiru 43 zamišljen je kao produžetak njihove filozofije “više od izlaska”. Sezona se zatvara kroz dva događaja koji spajaju gastronomiju, ritam i community atmosferu. Na Badnjak, 24. prosinca, “Good Deeds & Bad Beats” donosi dnevno-noćni koncept: tijekom dana poslužuje se bakalar na bijelo uz humanitarnu komponentu i to-go ponudu, dok se navečer prostor pretvara u dinner & dance format uz glazbu, cocktail show i druženje. Doček Nove godine zamišljen je kao elegantan, energičan i zaokružen večernji doživljaj – dovoljno poseban da kraj godine pretvori u izlazak koji se pamti.
Za sve koji blagdanski kraj godine žele obilježiti promišljeno, uz vrhunsko piće i dobru atmosferu, Noir43 ostaje jedno od rijetkih mjesta u Zagrebu gdje koktel ostaje u sjećanju i dugo nakon što se čaša isprazni.