
Fooling Around festival već se nekoliko godina svakog adventa nalazi u samom srcu Zagreba, na prekrasnoj Oleander terasi hotela Esplanade i s pravom se smatra jednom od najljepših adventskih lokacija u gradu. Ove godine se elegancija hotela Esplanade spojila s opuštenim, vibrantnim duhom najnovijeg bistro koncepta: devet tematskih „vagona Orient Expressa” koji povezuju po jedan restoran i jedan bar, a svakim danom ovdje vas očekuju razna after work druženja, odličan glazbeni program i najvažnije od svega velik izbor hrane i pića

Osim lijepe i cozy atmosfere koja tamo vlada, Fooling Around se najviše istiće vrlo visokom gastronomskom ponudom, koju smo odlučili isprobati te napisati naše favorite koje se isplati probati. Na festivalu sudjeluju neki od najpopularnijih restorana i barova Hrvatske i regije, a očekuju vas i uzbudljive suradnje poput Debelog Dabra i Urania bara, SoHo Sushi & KOi bara, te Melta & Ginglebellsa pravo su osvježenje i pohvalan konceptualni pothvat. Tamo vas očekuju i domaćini, Esplanade i Esplanade 1925 Lobby & Cocktail bar, Noel, Svijet vina by Acrobat, BioMania, Institut za kobasice by Mate Janković i SOL vrući kokteli te realistično voće by Juraj Klepić koje se može pronaći na Centralnom baru.
Veganski, bezglutenski i guilt-free užici
Ovogodišnje izdanje Fooling Arounda uvelo je bistro koncept koji spaja najbolje od dva svijeta – kreativnu street food estetiku i tehničku preciznost ozbiljne kuhinje. Gosti u svakom od “vagona” mogu otkriti savršene pairing kombinacije, od comfort klasika do visokog gastrouzbuđenja. Već prvi obilazak pokazao je koliko je koncept kuriran: sve izgleda i funkcionira kao mali „food & drink lab“ na otvorenom, gdje svaka kućica ima jasnu priču, stil i potpis.
Mi smo odlučili isprobati ponešto od svega pa krenimo redom; Institut za kobasice by Mate Janković nudi nekoliko različitih vrsta kobasica s već unaprijed određenim nadjevima i umacima koje možete mijenjati ili micati prema vašem guštu. U ponudi su im redom; Frank Furterka, Kranjska sa Sirom, Debrecinka, Pečenica te šiš kobasa sa sirom. Cijena kobasice je 7,50 eura, a mi smo se odlučili za debrecinku koja dolazi s kiselim kupusom sa špekom, preženim lukom, tostiranim bučinim sjemenkama te umakom na bazi hren majoneze. Porcija je velika i zasitna, a ukus kobasice odličan, mrvicu pikantan i baš onakav kakav treba biti. Što se dodataka tiče, sve odlično paše, ali ih je za naš ukus možda malo previše.

Na kućici Debeli Dabar x Urania očekuju vas 3 blagdanska jela u modernim streetfood verzijama - Legendarni picek, Kobaja sa zeljem te Christmas brownie. Cijena slanih jela je 10 eura po porciji, a deserta 7 eura. Urania je osmislila vruće koktele zanimljivih kombinacija inspirirane božićnim filmovima pa tako možete isprobati Home Alone, Gremlin, Polar Express ili Rudolf, a njihove cijene se kreću od 7 do 9 eura. Ako niste ljubitelj toplih koktela, u ponudi imaju i 3 hladna. Mi smo isprobali Legendarnog piceka, jelo koje se sastoji od peciva koji imitira mlince te dimljene trgane piletine i crvenog kupusa s hrskavim lukom i kimchi majonezom. Okus ovog jela je izvrstan i zaista poseban, a i porcija je izdašna. Jedina "mana" je to što se jede s priborom, a na ovim zimskim temperaturama se takva jela brzo ohlade pa ako niste od onih koji brzo jedu, savjetujemo da podijelite ovo jelo s nekim kako bi ga mogli konzumirati dok je još toplo.

Sljedeća kućica koju smo isprobali bila je Esplanade koja nam je na prvu imala najprimamljiviju, a i najveću ponudu jela. Od slanih jela nude Buncek tortilju, Hrskave losos štapiće, Fileke s pancetom, Juneći burger, Krokete od pršuta te njihove signature štrukle. Za desert nude jabuku kuhanu u bijelom vinu, čokoladni mousse te crumble. Nažalost nismo sve isprobali jer nakon toga ne bi mogli apsolutno više ništa pojesti, ali smo uzeli nekoliko jela koja su nam se činila najboljima. Probali smo Buncek tortilju čija je cijena 9,50 eura, krokete od pršuta za 8 eura te štrukle za 5,50 eura. Buncek tortilja je bila dosta velika i vrlo ukusna, ali ponovno, malo komplicirano jelo za jesti na adventu. Kroketi su naš apsolutni favorit s ove kućice, a možda i s cijelog Fooling Around-a jer su puni okusa, jako zanimljivi i odlični za "pikati" uz piće i druženje - Pun pogodak. Nažalost, isto ne bismo rekli i za njihove štrukle, koje su nam inače jedne od najfinijih u cijelom Zagrebu. Kako je vani bilo zaista hladno i puhao je vjetar štrukle su se ohladile već nakon prvog griza, a i falilo im je dosta soli. Ovo jelo je definitivno bolje jesti kod njih u restoranu, na toplome.

Kućica Noel prisutna je i na Fuliranju i na Fooling Aroundu, a na obje lokacije ima različitu ponudu pa smo tako morali probati i što nude na Esplanadi. Uzeli smo njihove Arancine s pečenom puretinom, aiolijem, gelom od šipka te chilli uljem (cijena 11,50 eura) te Krokete s dimljenim buncekom, kiselim zeljem, domaćom turšijom, majonezom od mladog luka te kiselim vrhnjem (12 eura). Uz to imaju i Porchetta burger za 13,50 eura kojeg nismo isprobali. Arancini su nam bili izvrsni, jako nam se svidjela kombinacija okusa. Ne možemo ni za krokete reći da su loši, ali su ih arancini ipak nadmašili.

Iako nismo vegeterijanci ni vegani, ponuda s BioMania kućice nam se činila vrlo primamljivom pa smo naručili Sarma burek (9 eura) koji smo viđali svugdje po društvenim mrežama te Arancine s tartufima (11 eura). Iako smo imali visoke nade za burek, nažalost nas i nije baš oduševio jer nam kombinacija okusa nije pasala. Arancini su, s druge strane, bili veoma zanimljivi i fini, a tartufi su se "taman" osjetili. Mala zamjerka je što je punjenje mrvicu previše kremasto za naš ukus. U ponudi još imaju i Juhu od crvene leće, batata i mrkve po cijeni od 6 eura te Red curry bowl, odnosno rižu u umaku od rajčice, kokosovog mlijeka i curryja te slatku verziju Arancina s kokosovom rižom, lješnjakom i čokoladom.

Soho Sushi, koji se ove godine predstavlja u suradnji s Koi barom nas je možda i najviše oduševio jelima, iako na prvi pogled ponude i nismo imali prevelika očekivanja. Od hrane nude Christmas sushi box za 19 eura, Hand made shrimp balls za 9,50 eura, Tempura shrimp za 9 eura, Chicken Karaage za 10,50 eura, Spicy squid za 12,50 eura te Spring rolice za 12,50 eura. Ova jela zvuče dosta prosječno i "očekivano" u usporedbi s ostalim kombinacijama koje smo isprobali, ali smo ipak odlučili probati i sva sreća da jesmo. Uzeli smo Hand made shrimp balls te Spicy squid i ostali vrlo pozitivno iznenađeni. Okusi su izvrsni, kuglice od kozica hrskave i preukusne, a lignje mekane i ne previše masne. Idealna 2 jela za "sharing" oko stola i ustvari za cijeli koncept Fooling Arounda koji se bazira na miksu hrane i pića. Uz ova jela isprobali smo i njihove vruće koktele koji su bili odlični.

Za kraj smo htjeli isprobati MONO realistične slastice by Jura Klepić, ali ponovno nismo bili te sreće jer ih više nije bilo pa smo se umjesto toga uputili na kućicu Ginglebells koji su na Esplanadu ovog puta stigli u suradnji s Meltom. Nude prefine vruće i hladne koktele koji su standardno dobri, ali nas su ovog puta više zanimali njihovi deserti - Apple crumble s vanilijom i cimetom i Cherry crumble s vanilijom, čokoladom i preljevom od bobičastog voća. Isprobali smo, naravno, oba i nismo se mogli odlučiti koji nam je bolji! Vrući i slatki deserti koji doslovno imaju okus božića. Apple crumble je nešto slađi pa će se vjerojatno više svidjeti onima koji imaju "sweet tooth", dok je Cherry crumble za one koji ne vole da im deserti budu previše slatki. Ako dolazite na Esplanadu i želite nešto isprobati, neka to budu ovi crumbleovi.

Ovime završavamo naš đir po Esplanadi te kao apsolutne favorite izdvajamo Krokete s Esplanadine kućice, Noelove arancine, Soho lignje i kuglice od škampa te Melt crumble(ove). A ako se i vi odlučite posjetiti Fooling Around, dobro je znati da vas osim izvrsne hrane i pića očekuje i bogat program koji je posvećen 100. obljetnici hotela Esplanade. Detaljan program i informacije pronađite na njihovim društvenim mrežama.