WALL’S ADVENT FOOD GUIDE: Fuliranje - Prvi krug po najfinijoj adventskoj destinaciji i naši favoriti

| Wine and dine |

Jučer je neslužbeno počeo advent pa smo odmah napravile krug po gradu, ali neke lokacije još nisu bile u potpunosti spremne pa smo se odlučile zadržati na Fuliranju na Strossmayerovom trgu – koje je i dalje najpopularnije te najomiljenije adventsko događanje već godinama. Fuliranje je ujedno i jedna od gastronomski najnaprednijih i najinteresantnijih adventskih lokacija koja iz godine u godinu dodatno podiže svoju ponudu.Ove godine predstavlja se čak 16 ugostitelja Noel*, Buncek, Spud Bud, Brûlée Bar, Rakijarnica, Pastamisee, Strikoman’s, GinGle Bells, Dante Tapas & more, Gdje je Jura?, Mama zakucava, Pizza Social Club, Picnic Mingle & Fun, ŠišCo by Mario Mihelj, Chef’s burger by Ivan Pažanin i Institut za kobasice by Mate Janković – svatko s vlastitim, razigranim potpisom na tanjuru. Iako se mogla osjetiti lagana atmosfera u pripremi, ni ove godine nisu razočarali s ponudom hrane, a mi smo isprobale gotovo sve i izdvajamo favorite. 

Fuliranje

Na kućici Picnic Mingle & Fun isprobali smo njihov hit – Pastrami sendvič s kiselim zeljem u sourdough kruhu koji se prodaje po cijeni od 11,50 eura. Sendvič je opravdao hype -okusi su zaista fini i zimski, iako nam je osobno nedostajalo možda malo više umaka ili sira. Ipak, ponovno bismo ga naručile. Uz to, probali smo i njihov zimski koktel Creamy Pistachio po cijeni od 5,5 eura koji je poput deserta u čaši te vrlo fina i zanimljiva opcija ako ste ljubitelj slatkog.

Picnic Mingle & Fun - Pastrami
Picnic Mingle & Fun - Creamy Pistachio

ŠišCo by Mario Mihelj nudi Nduja beef kobasicu pripremljenu od talijanske nduje – vrlo zanimljiv zalogaj s izraženim začinima i ljutkastošću, svakako nešto drugačije od klasične adventske kobasice. Cijena joj je 9 eura, a porcija je izdašna. U ponudi imaju još i Pig & cheese te Just beef kobasicu, koju nažalost nismo uspjele probati jer više nismo imale mjesta u želucu, ali radi se o poznatom klasiku koji je godinama bio najprodavanije adventsko jelo dok je Mihelj još radio u El Toru.

Šišco by Mario Mihelj - Nduja Beef

Noel nas je oduševio svojom Puricom 2.0 na naan kruhu s aiolijem, šipkom i hrskavim lukom – jelo koje nam je već sada visoko na listi favorita ovog adventa. Cijena je nešto viša, 13,50 eura, no riječ je o restoranu s Michelinovom zvjezdicom, okusi su savršeni, a porcija korektna, tako da cijena ima itekako smisla. Uz to imaju i odlični Pigroll u brioche pecivu, Krpice sa zeljem i Buču, kao i vrlo dobre vruće koktele. Svakako kućica vrijedna posjete.

Noel - Purica 2.o, Pigroll

Isprobali smo i novitet na Fuliranju – Mama zakucava, koja nudi vrlo zanimljiva zimska jela: Pohanu punjenu papriku, Gulaš od divljači u bunsima te Domaće knedle s pekmezom od šljiva. Kušali smo slani dio ponude i oba jela su nas ugodno iznenadila: okusno su bolja nego što vizual sugerira. Ipak, paprika se posebno istaknula zbog specifičnosti okusa i zanimljivog koncepta. Trica paprikica dolazi s dva umaka, porcija je velika, a cijena 15 eura. Za Double trouble bunse s gulašem izdvojit ćete 7 eura za jedan komad ili 12 eura za dva. Porcije su vrlo zasitne, a cijela kućica inspirirana je košarkom pa pored nje stoji i koš – ako pogodite, možete osvojiti određene pogodnosti.

Trica Paprikica, Double Trouble

Na kućici Strikoman’s pojeli smo možda i najbolje jelo Fuliranja, a to je Strikin beef tartar sendvič, zapravo tatarski u mekanom brioche pecivu s majonezom, kiselim krastavcima i sušenim mesom. Okusi su bili izvrsni i definitivno ga preporučujemo, cijena mu je 10 eura. S druge strane, hobotnica u tempuri (12 eura) zvučala je vrlo primamljivo pa smo je željeli probati, ali bila je mrvicu žilava i neutralnijeg okusa pa je pala u drugi plan pored fantastičnog sendviča.

Strikin Beef Tartar, Hoba u tempuri

Posjetili smo i vrlo popularnu festivalsku kućicu Pizza Social Club, poznatu po izvrsnim pizzama, a za ovo izdanje predstavili su dva noviteta. Pepperoni nduja pizza je okusom bila izvrsna, jedina "mana" pizze kao jela na festivalu je što se na ovim niskim temperaturama brzo hladi, pa savjetujemo da je podijelite s nekime ili jedete odmah po izlasku iz peći kako biste uživali u punom doživljaju jer su okusi ove pizze zaista užitak za nepce. Cijena pizze je korektnih 10 eura. Calzone cacio e pepe nas je posebno zanimao, a kada je stigao iznenadili smo se veličinom koja je dovoljna da se dvoje pošteno najede. Cijena mu je također 10 eura, a punjen je cacio e pepe umakom, mozzarellom, pecorinom, slaninom i porilukom – savršeno zimsko jelo i još jedan od favorita po koji bismo se odmah vratili.

Pepperoni Nduja, Calzone Cacio e pepe

Institut za kobasice by Mate Janković ima pet vrsta kobasica koje ovoga puta nažalost nismo stigle probati, ali to je kućica koju možemo i “napamet” preporučiti jer nas uvijek oduševe okusima. Cijene svih kobasica su 7,50 eura. Novi sudionik Fuliranja je i Dante Tapas & Bar, gdje smo probali Croquetas de Jamon koji su nas oduševili okusom. Cijena im je 10 eura, a u ponudi još imaju i izvrsnu Baošticadu, odnosno bunse s pašticadom za 12 eura te Senior Spicy ljutkastu kobasicu za 9 eura, kao i Patatas bravas. 

Spud Bud, omiljen kod TikTok generacije, predstavlja se s limitiranim novitetima – spudom s buncekom i zeljem te sekeli gulašem. Chef’s burger by Ivan Pažanin vratio se s provjerenim klasicima: Crispy kapula i Truffle panceta, a u ponudi je i Cheesy cheese burger koji košta i više nego pristupačnih 8 eura. Buncek se prvi puta predstavlja na Fuliranju s nekoliko hit jela sa svinjetinom, a najpopularniji je Don prasco sendvič. Još jedna popularna kućica – Pastamisee – uz tjesteninu s tartufima u kolutu sira, za adventsko izdanje uvela je i cacio e pepe te bolognese umak, a cijene se kreću od 11 do 13 eura za porciju. 

Spud Bud

Za kraj smo htjeli isprobati još jedan viralni hit – Matilda tortu na kućici Gdje je Jura?, ali je nažalost nisu imali, pa smo se zadovoljili prošlogodišnjim favoritom, Dubai fritulama koje još uvijek koštaju 11 eura, a savršene su ako volite slađe okuse. Osim Jure, sa desertom vas očekuje i Brûlée Bar na kojem nude creme brulee krafne, koje nismo probali, ali izgledale su odlično. Ne smijemo zaboraviti spomenuti ni najpopularniju adventsku kućicu s pićem – GinGle Bells, gdje su nam za sam kraj pripremili vrlo fine vruće koktele kako bismo se ugrijali – Hot gin i Berry vanilla.

Berry Vanilla by Ginglebells

Osim odlične hrane, na Fuliranju vas očekuju i brojni drugi sadržaji: DJ nastupi, humanitarni program, dječje predstave i dodatna zabavna događanja, stoga preporučujemo da pratite njihove društvene mreže kako biste bili u tijeku sa svime što pripremaju. Fuliranje radi svakim danom od podne, a vikendom od 11 sati.

Fuliranje

U danima koji dolaze isprobavat ćemo hranu i s ostalih adventskih lokacija u gradu pa nas pratite i dalje za nove preporuke i članke.