U Hercegovini i Dalmaciji lokalnu raštiku, koju zovu još i sirotinjskom namirnicom, konzumiraju zaista često, ali i u Zagrebu u zadnje vrijeme, sve češće je možemo naći na tržnicama, a i na stolovima. Meni je jedna od najdražih kupusnjača, pogotovo motana kao sarma, ali i u varivu, ovaj put sljubljena sa slanutkom i krumpirom je sjajna, slatkogorkastog okusa, puna, izazovna...
Recept: Varivo od slanutka i raštike
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme kuhanja: 30 minuta
- 20-ak većih listova raštike
- 5-6 krumpira (narezan na kockice)
- 20 dag slanutka iz konzerve
- 4-5 šnita pancete narezane na kockice (prema želji, može i ne mora)
- 1 glavica luka (sitno nasjeckana)
- 3-4 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- mljevena crvena paprika
- mix mediteranskih začina – prema želji
- voda ili jušni temeljac
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Operite raštiku i odstranite tvrdi srednji dio lista pa je narežite na tanke trakice. Na maslinovom ulju podinstajte sitno nasjeckan luk pa dodajte sitno nasjeckan češnjak, dodajte pancetu i trakice raštike i dinstajte na slaboj vatri nekoliko minuta, povremeno promiješajte. Dodajte krumpir nasjeckan na kockice i slanutak, posolite, popaprite, dodajte slatku crvenu papriku i zalijte hladnom vodom da pokrije sve sastojke. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri, a kad je varivo gotovo malo zgnječite krumpir. Servirajte uz domaće maslinovo koje svako sebi ulije koliko želi u svoj tanjur.