Recept: Vafli

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Vafli
Vafli
  • 25 dag brašna (prosijanog glatkog ili miješanog brašna)
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 3 jaja (odvojeni bjelanjak od žutanjaka)
  • 2 vanilin šećera
  • par kapi arome vanilije
  • korica naribanog nešpricanog limuna
  • 2 žlice šećera
  • 6 dag otopljenog putra ili maslaca od kokosa
  • 4,5 dl mlijeka
Vafli
Vafli

Prosijajte brašno i dodajte mu prašak za pecivo i sol. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka umutite čvrst snijeg. Žumanjke umutite sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte par kapi arome od vanilije ili badema ili neke druge prema želji, koricu nešpricanog limuna ili naranče, otopljeni putar i mlijeko te cijelo vrijeme miješajte. Postepeno dodajte malo po malo suhih sastojaka - brašna s praškom i solju i dalje cijelo vrijeme miksajući. Na kraju žlicom dodajte snijeg od bjelanjaka i lagano i oprezno promiješajte. Smjesa neka odstoji pola sata (ali i ne mora).

Aparat za vafle pošpricajte s malo ulja (najbolje sprejem) i sipajte smjesu u sredinu kruga (otprilike 4 velike žlice). Na prvom vaflu ćete vidjeti koliko vam smjese treba. Svakom vaflu treba otprilike 3 - 4 minute (zavisno od aparata i jačine pečenja). Ako volite hrskave vafle - ohladite ih na rešetci prije serviranja. Ako volite i izvana mekane, slažite jedan na drugi.

Prema želji pospite ih štaub šećerom ili servirajte uz voće, džem, med, cimet, slatko vrhnje ili sladoled.