Uskrsna pinca

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

uskrsna pinca by suzy josipović
Uskrsna pinca

Uskrsna pinca

Zašto Uskrsni doručak nije svaki dan? Po meni pincu bi trebalo jesti češće nego samo jednom godišnje.

Volim kad je jako žuta od domaćih jaja, s puno grožđica natopljenih u rumu, iako moji ne vole baš grožđice... Tako da pola tijesta umijesim sa, a pola bez grožđica... Iako su 2 pince dovoljne za jednu veliku obitelj, ja sve sastojke uduplam – volim ispeći 4 pince, ako idemo kod moje sestre, tate ili nekome u goste da ih ponesem na poklon...

Ovo je recept za 2 pince:

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Vrijeme stajanja tijesta: 5 sati stajanja

Vrijeme pečenja: 40 minuta

Temperatura pećnice: 180C

  • 60 dag glatkog brašna
  • 4 dag germe (kocka germe)
  • 12,5 dag putra
  • 12,5 dag šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 3 cijela jaja
  • 8 žumanjaka
  • 0,8 dl mlijeka ili dvije žlice kiselog vrhnja
  • 1-2 čepa ruma
  • 1 šaka grožđica
  • korica nešpricanog limuna i naranče
  • aroma limuna i naranče (prema želji)
  • malo soli

Premaz:

  • 1 jaje i malo vode

Posip:

  • Štaub šećer ili krupni šećer
Pinca
Uskrsna pinca

Pincu zamijesite dan ranije. Pomiješajte brašno, putar, cijela jaja i žumanjke te mijesite dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte šećer, vanilin šećer, koricu limuna i naranče, aromu naranče i limuna, namočene grožđice, rum, sol, mlijeko i germu. Zamijesite u srednje čvrsto tijesto i držite na toplome dok se tijesto ne udvostruči. Zatim ga premijesite i razdijelite u 2 kugle. Stavite ih na masni papir na lim (odvojite ih, pazite da se ne spoje jer će se u pećenju povećati). Pokrite ih krpom i pustite neka se dižu najmanje 5 sati. Zarežite svaku pincu na 3 djela (ne do kraja) i stavite peći u unaprijed zagrijanu pećnicu na 180C oko 40 minuta. Pred kraj premažite s jednim jajetom i malo vode i vratite na par minuta u pećnicu. Prema želji obilato pospite štaub šećerom ili krupnim šećerom.

Napomena: pinca se mora toliko dugo dizati - čak 5 sati. Zaista. Da bi bila onako mekana i baršunaste strukture... Sretan Vam Uskrs!