Uskrsna pinca
Zašto Uskrsni doručak nije svaki dan? Po meni pincu bi trebalo jesti češće nego samo jednom godišnje.
Volim kad je jako žuta od domaćih jaja, s puno grožđica natopljenih u rumu, iako moji ne vole baš grožđice... Tako da pola tijesta umijesim sa, a pola bez grožđica... Iako su 2 pince dovoljne za jednu veliku obitelj, ja sve sastojke uduplam – volim ispeći 4 pince, ako idemo kod moje sestre, tate ili nekome u goste da ih ponesem na poklon...
Ovo je recept za 2 pince:
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme stajanja tijesta: 5 sati stajanja
Vrijeme pečenja: 40 minuta
Temperatura pećnice: 180C
- 60 dag glatkog brašna
- 4 dag germe (kocka germe)
- 12,5 dag putra
- 12,5 dag šećera
- 2 vanilin šećera
- 3 cijela jaja
- 8 žumanjaka
- 0,8 dl mlijeka ili dvije žlice kiselog vrhnja
- 1-2 čepa ruma
- 1 šaka grožđica
- korica nešpricanog limuna i naranče
- aroma limuna i naranče (prema želji)
- malo soli
Premaz:
- 1 jaje i malo vode
Posip:
- Štaub šećer ili krupni šećer
Pincu zamijesite dan ranije. Pomiješajte brašno, putar, cijela jaja i žumanjke te mijesite dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte šećer, vanilin šećer, koricu limuna i naranče, aromu naranče i limuna, namočene grožđice, rum, sol, mlijeko i germu. Zamijesite u srednje čvrsto tijesto i držite na toplome dok se tijesto ne udvostruči. Zatim ga premijesite i razdijelite u 2 kugle. Stavite ih na masni papir na lim (odvojite ih, pazite da se ne spoje jer će se u pećenju povećati). Pokrite ih krpom i pustite neka se dižu najmanje 5 sati. Zarežite svaku pincu na 3 djela (ne do kraja) i stavite peći u unaprijed zagrijanu pećnicu na 180C oko 40 minuta. Pred kraj premažite s jednim jajetom i malo vode i vratite na par minuta u pećnicu. Prema želji obilato pospite štaub šećerom ili krupnim šećerom.
Napomena: pinca se mora toliko dugo dizati - čak 5 sati. Zaista. Da bi bila onako mekana i baršunaste strukture... Sretan Vam Uskrs!