FRITULE
- ½ kg glatkog brašna (prosijati)
- ½ l mlijeka
- pola germe (kvasca) ili pola diga
- 3 – 4 žlice šećera
- malo soli
- 1 vanilin šećer
- ½ praška za pecivo
- limunova korica
- 2 čepa ruma
- jabuka rezana na kockice (može a i ne mora)
- štaub šećer – za posipati
Napravite germu – s toplim mlijekom izmiješajte, dodajte malo brašna, malo šećera (sve 1/3 šalice) i stavite na toplo da se germa digne. Sve sastojke stavite u zdjelu, dodajte dignutu germu i izradite mikserom. Zdjelu pokrite kuhinjskom krpom i pustite neka se diže barem pola sata. Zagrijte ulje, žličicom uzimajte nadišlo tijesto i pecite fritule u vrelom ulju dok ne budu svjetlo žute (prvo ulje zagrijte na najjačoj vatri a onda smanjite na umjerenu vatru i pecite). Ocijedite na papirnatoj salveti pa posipajte štaub šećerom ili kristal šećerom i jedite odmah, dok su tople - tad su najukusnije.