Torta Sbrisolona

| Wine and dine |

Talijanska torta od badema "Sbrisolona" je izmrvljena torta i trga se rukama, a ne reže se nožem. Porijeklo vuče iz još iz 16. stoljeća iz Mantove (Lombardija), a najčešće su je pravile siromašne obitelji od kukuruznog brašna, lješnjaka i svinjske masti. Nekad su je zvali i torta od tri šalice (kukuruznog brašna, pšeničnog brašna i šećera), ali s vremenom se proširila u otmjenije i bogatije obitelji gdje su je oplemenili sa skupim začinima, bademima i putrom. Danas se obično servira uz kavu ili slatko desertno vino, te prelije umakom od jaja - zabaglione. Jednostavna je za napraviti! Probajte!

Za 8 osoba

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrijeme pečenja: 35 minuta

Vrijeme hlađenja: 2-3 sata

Temperatura pećnice: 200 C pa 170C

Okrugli kalup za pite ili jednokratni kalup (lakše se torta izvadi)

  • 20 - 25 dag bijelog brašna
  • 20 - 25 dag kukuruznog brašna
  • 20 - 25 dag mljevenih badema
  • 20 - 25 dag šećera
  • 15 dag putra
  • 2 - 3 žumanjka
  • korica limuna
  • vanilin šećer ili vanilija iz mahune
  • 10-tak cijelih badema
  • ekstrakt badema ili malo amareta 

Zagrijte pećnicu na 200 C. Pomiješajte dvije vrste brašna, dodajte mljevene bademe, šećer i vanilin šećer. Dodajte putar i zamijesite tijesto u granulama. Okrugli kalup namažite putrom, rasporedite tijesto po kalupu, ukrasite cijelim bademima i pecite u pećnici 20 minuta. Zatim smanjite temperaturu pećnice na 170C i pecite još 10-15 minuta da se potpuno osuši i postane zlatno smeđa. Pospite štaub šećerom.

Sbrisolona
Sbrisolona