
Talijanska torta od badema "Sbrisolona" je izmrvljena torta i trga se rukama, a ne reže se nožem. Porijeklo vuče iz još iz 16. stoljeća iz Mantove (Lombardija), a najčešće su je pravile siromašne obitelji od kukuruznog brašna, lješnjaka i svinjske masti. Nekad su je zvali i torta od tri šalice (kukuruznog brašna, pšeničnog brašna i šećera), ali s vremenom se proširila u otmjenije i bogatije obitelji gdje su je oplemenili sa skupim začinima, bademima i putrom. Danas se obično servira uz kavu ili slatko desertno vino, te prelije umakom od jaja - zabaglione. Jednostavna je za napraviti! Probajte!
Za 8 osoba
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme pečenja: 35 minuta
Vrijeme hlađenja: 2-3 sata
Temperatura pećnice: 200 C pa 170C
Okrugli kalup za pite ili jednokratni kalup (lakše se torta izvadi)
- 20 - 25 dag bijelog brašna
- 20 - 25 dag kukuruznog brašna
- 20 - 25 dag mljevenih badema
- 20 - 25 dag šećera
- 15 dag putra
- 2 - 3 žumanjka
- korica limuna
- vanilin šećer ili vanilija iz mahune
- 10-tak cijelih badema
- ekstrakt badema ili malo amareta
Zagrijte pećnicu na 200 C. Pomiješajte dvije vrste brašna, dodajte mljevene bademe, šećer i vanilin šećer. Dodajte putar i zamijesite tijesto u granulama. Okrugli kalup namažite putrom, rasporedite tijesto po kalupu, ukrasite cijelim bademima i pecite u pećnici 20 minuta. Zatim smanjite temperaturu pećnice na 170C i pecite još 10-15 minuta da se potpuno osuši i postane zlatno smeđa. Pospite štaub šećerom.
