Pratili smo ove godine i našu gastro scenu te razgovarali s našim prijateljima, gastro stručnjacima poput Veljka Barbieria, poznatog književnika, publicista i propagandista, ali i sjajnog kuhara, s Radovanom Marčićem, priznatim redateljem, scenaristom i piscom te velikog poznavaoca hrvatske gastro scene i s Reneom Bakalovićem gastronomadom i poznatim novinarom te vam donosimo njihove liste za koje moramo napomenuti da su nasumičan izbor ponajboljih hrvatskih kuhara i nisu rangirani po redosljedu kvalitete. Neki su stariji, neki mlađi, neki poznati i priznati, neki širem krugu još nepoznati, ali svi gastroumjetnici se slažu u jednom - kuhanje je in! Velika ljubav za sve kuhare, ali i za one koji vole dobro papati.
Izbor ponajboljih hrvatskih kuhara Radovana Marčića je slijedeći (bez redosljeda):
- Dino Galvagno
- Tomica Gretić
- Raul Lajtman
- Andrej Barbieri, Zdravko Tomšić
- Tomislav Škunca, Marin Medak, Tvrtko Šakota, Priska Thurnig
- Marco Sasso, Darko Dragojlović, Rudolf Štefan
- Mira Zrnić
- Corrado Pellizzer
- Marko Prižmić
- Stjepan Grgos, Zoran Brajčić...
Veljko Barbieri je izdvojio slijedeće kuhare (bez redosljeda po kvaliteti kuhanja):
- Tomislav Kožić
- Braco Sanjin
- Andrej Barbieri
- Vesna Miletić
- Ana Ugarković
- Zlatko Marinović
- Tomislav Vranić
- Aco Džaja
- Hrvoje Zirojević
- Goran Staničić...
Odabir Renea Bakalovića je slijedeći (naravno, bez redosljeda) :
- Raul Lajtman
- Vesna Miletić
- Ana Ugarković
- Christijan Misirača
- Priska Thurnig
- Vesna Bibić
- Marin Medak
- Zoran Ožegović
- Špiro Pavlić
- Škunca Tomica...
Andrej Barbieri - mlađi brat poznatijeg Veljka Barbieria, vrhunski je kuhar koji je radio u niz restorana diljem svijeta, na Siciliji, Sardiniji, Kreti i Španjolskoj, a danas vodi kuhinju poznatog opatijskog restorana Bevanda. Andrej je također chef i suvlasnik bistroa Conca d' oro u Rijeci.
Tom Gretić - po mnogima najbolji hrvatski chef, Zagrepčanin s Trešnjevke, kuhao je od zagrebačkog Sheratona do niza restorana u Europi, ali i Africi i na Bliskom istoku. Kuhao je i u poznatom hotelu Dolder Grand u Zurichu gdje je kuhao i za mnoge svjetske zvijezde. Ove godine kuhao je i u legendarnom restoranu Ikarus u Hangaru 7, koji je poznat po tome da od 2008. ugošćuje na mjesec dana najpoznatije svjetske chefove.
Zlatko Marinović, Splićanin, vlasnik restorana Noštromo i dvostruki Zlatni kuhar Hrvatskog kuharskog saveza te Srebrni kuhar Mediterana još uvijek slovi za jednog od najboljih, ne samo u Hrvatskoj nego i šire. I njegovi sinovi Davor i Domagoj, oba dva vrhunski nagrađivani kuhari kuhaju zajedno s tatom i ne prepuštaju pedijastal nikome.
Vesna Miletić, Istrijanka, diplomirana politologinja, ujedno i vlasnica poznatog zagrebačkog restorana Tač koji već godinama slovi kao jedan od najboljih obiteljskih restorana s domaćom kuhinjom, cijenjena je od svojih kolega kao vrsna kuharica.
Dino Galvano - vrhunski chef, po nekima i najbolji, kuhao u Licitarskom srcu, People’su, Sorrisu i Placi, a onda otvorio svoj restoran Prasac i kasnije 5/4. Široj publici poznat je kao strogi šef TV shova Masterchef što se pomalo može objasniti životom i školovanjem u Njamačkoj.
Ana Ugarković, simpatična Siščanka najpoznatija je naša kuharica. Iako je završila studij grafičkog dizajna, hrana i kuhanje su joj oduvijek bili zanimljiviji. Otvorila je svoj restoran Mali bar u Vlaškoj ulici u Zagrebu kojeg vodi, ali i kuha i priprema svoja savršena jela.
Tomislav Kožić, veseo i simpatičan zagorski šef, zadnjih nekoliko godina šef kuhinje restorana Academia u Bluesun hotelu Kaj, nekoliko godina bio je i pobijednik raznih kulinarskih manifestacija, a prošle godine je radio i u Londonu u nekoliko restorana s jednom i dvije Michelinove zvijezdice.
Braco Sanjin - majstor kuhar I. reda, ujedno jedan od utemeljitelja Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija, nakon godina rada po mnogim uglednim talijanskim restoranima od kojih se najduže zadržao u Madoni di Campiglio i mnogim restoranima na Jadranu, danas je chef poznatog restoranau Kadena u Splitu.
Priska Thurnig - Kanađanka švicarskih korijena, radila je od Zuricha preko hotela Palace u Dubrovniku, Restoranu L u Rovinju do današnjeg Dubravkinog puta u kojem radi zadnju godinu.
Christian Misirača, zagrebački chef, koji nakon završene ugostiteljske škole odlazi na pet godina u New York na usavršavanje, a vrativši se u Zagreb stvara, sad već poznati brand, Trilogiju gdje uvodi mnoge novine. Radio i kao chef steakhousa El Buli i gostionice Tip-top, a momentalo vodi kuhinju jedne ambasade u Zagrebu.
Tomislav Vranić, chef restorana Lido.
Goran Staničić, vlasnik i chef u restoranu Brela u Brelima.
Raul Lajtman, Međimurac i vrsni chef dugi niz godina radio je u Austriji i Njemačkoj gdje je bio chef u vrhunskim hotelima i restoranima. Od Minhena, preko Boškinca na Pagu, zagrebačkog Apetita, sada radi kao konzultant i supervizor mnogih vrhunskih restorana.
Marin Medak, vlasnik i chef zagrebačkog restorana RougeMarin.
Tomislav Škunca, mladi chef koji je ujedno i prvi hrvatski profesionalni food stilist. Živio je, kuhao i radio u Njemačkoj, Engleskoj i Španjolskoj, a onda je i nekoliko puta oplovio svijet radeći na brodovima. Nakon povratka osnovao je agenciju za head-hunting specijaliziranu za zapošljavanje u ugostiteljstvu i hotelijerstvu.
Tvrtko Šakota, chef koji je osam godina radio u zagrebačkom restoranu Nova, usavršavao svoje znanje u vegetarijanskim restoranima Londona i New Yorka, a donedavno je bio chef u popularnom zagrebačkom restoranu Mundoaka.
Zoran Ožegović, mladi, ali iskusan chef, zadnjih godina vodio dubrovački tapas bar i restoran Pantarul, iskustvo je stecao u Pucić palaceu, Vili Dubrovnik i Onofriu, a danas radi kao šef kuhinje u dubrovačkom restoranu Revelin.
Špiro Pavlić - tridesetogodišnjak iz Dugog Rata, radio u “Nautici”, najcjenjenijem dubrovačkom restoranu, danas u Restoranu 360 u prostoru nekadašnjeg čuvenog Gils'a, a stručno se usavršavao u Francuskoj, u “Four Seasonsu” i u najpoznatijem svjetskom restoranu – “Noma” u Kopenhagenu.
Marco Sasso, chef, rođeni Taijan koji je 30-ak godina živio u Italiji, ostalih 20 u NewYorku te imao vlastiti restoran u New Jerseyu, a već nekoliko godina živi u Velom Lošinju gdje je otvorio restoran BoraBar u Rovenskoj.
Fabricio Vežnaver, vlasnik i chef restorana Pergola u Istri.
Orlando Orlandini, 43-godišnji Splićanin već 12 godina radi kao chef u kuhinjama skupocjenih jahti.
Zoran Čobanov, chef, Šibenčanin, radi u Istri zadnjih 15 godina, proveo je neko vrijeme i u nagrađivanom restoranu Lorenz (2 Michellin zvjezdice) legendarnog berlinskog hotela Adlon Kempinski u kojemu odsjedaju i objeduju brojne svjetske zvijezde, radio je u restoranu Zigante u Livadama i osam godina u restoranu hotela San Rocco u Brtonigli, a sada radi u Hotelu Kempinski Adriatic gdje vodi njihov ekskluzivni istarski restoran Kanovu.
Zdravko Tomšić, chef restorana Draga di Lovrana, a u koji je došao iz uglednog restorana Kukuriku.
Goran Albini, Slavonac s Hvara, stigao je u Zagreb prije desetak godina i otvorio restoran Kamanjo u Gračanima.
Corrado Pellizer, vlasnik i chef restorana Gianninno u Rovinju kojeg je otvorio daleke 1972. godine, a i danas vodi i taj restoran i Puntalinu te Rio bar uz pomoć svoja dva sinaGiovanniem i Nereom.
Mira Zrnić, vlasnica i chef konobe Stari Podrum u Istri, točnije Momjanu.
Sjepan Štef Grgos, vlasnik restorana Grgosova spilja.
Marko Prižmić, vlasnik i chef konobe Kod Marka na Šipanu.
Zoran Brajčić, vlasnik kultnog restorana Pojoda na Visu.
Iako mnogi poznati i priznati kuhari, ali i oni manje priznati, ali vrlo dobri, a čije vrijeme tek dolazi, nisu na navedenim listama, ne znači da nisu dobri i vrijedni spomena, ali ovo je samo odabir prvih desetak ponajboljih kuhara, bez ljestvice, naših gastro stručnjaka do čijeg mišljenja držimo. Činjenica je da je kuhanje definitivno in i da su kuhari velike zvijezde i kod nas i u svijetu. Također činjenica je da ima više muških kuharskih zvijezda, a puno manje ženskih, iako puno češće, u svakodnevnom životu kuhaju upravo žene.
Ako smo nekoga zaboravili spomenuti, slobodno sastavite svoju listu i pošaljite nam je na info@wall.hr, hvala!