Šrtudl sa sirom i koprivom

| Wine and dine |

Štrudl sa sirom i koprivom by Suzy Josipović Redžepagić, Mama zna

Ako imate u blizini (dvorište, obližnja livada, šumarak...) mlade koprive, sad je prilika za preukusan, a jednostavan obrok!

Od koprive mogu se raditi čudesa, od pesta, juha, čorba, pita, palenta, kombinacija s tjesteninom i rižom, do ovog prefinog i jednostavnog štrudla.

Štrudl, štrudla, štrudel, strudla, savijača, štrudelj, zavitek, ne bitno kako se zove, važno da je fino i ukusno. Ova kombinacija svježeg kravljeg sira i koprive je definitivno neodoljiva.

Recept za štrudl sa sirom i koprivom

Vrijeme pripreme: 30-ak minuta (s gotovim kupljenim korama)

Vrijeme pečenja: 20 – 30 minuta

Temperatura pećnice: 180C

Lim (kalup) iz pećnice

  • ½ kg gotovih kora za štrudl (1 paket listova /6 – 8 kora) ili

Kore za štrudl:

  • 50 dag glatkog brašna
  • 3 žlice ulja
  • sol
  • mlaka voda
  • 1 jaje (može i ne mora)

Fila:

  • ½ kg svježeg kravljeg sira
  • 2 šalice prokuhane i na sitno narezane mlade koprive (vrhovi tj. mladi listovi)
  • 3-4 jaja
  • 1 dl kiselog vrhnja
  • sol
  • 10 dag omekšanog putra za premaz kora ili ulje
Štrudl sa sirom i koprivom by Suzy Josipović Redžepagić, Mama zna
Štrudl sa sirom i koprivom

Zagrijte pećnicu na 180C. Štrudl možete napraviti od kupovnih kora ili možete napraviti domaće: zamijesite tijesto od brašna, ulja, soli i mlake vode i oblikujte u 2 kugle. Na nauljenom tanjuru „potaftajte“ tijesto i razvucite ga na stolnjaku da se posuši.

Blanširajte koprivu: operite je pod vodom i ubacite u slanu proključalu vodu i kratko prokuhajte (oko 2 minute), na dasci sitno narežite.

Dok se kopriva hladi, priredite ostatak file: izmiješajte u zdjeli jaja, sir, vrhnje, posolite pa dodajte narezanu koprivu. Otopljenim putrom (ili uljem) premažite (najbolje koristeći kist) koru po koru i po njoj rasporedite filu. Zamatajte kore i slažite ih u nauljen pleh. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici oko 20-30 minuta. Pustite da se štrudl ohladi par minuta i još topli narežite i poslužite.