Ako imate u blizini (dvorište, obližnja livada, šumarak...) mlade koprive, sad je prilika za preukusan, a jednostavan obrok!
Od koprive mogu se raditi čudesa, od pesta, juha, čorba, pita, palenta, kombinacija s tjesteninom i rižom, do ovog prefinog i jednostavnog štrudla.
Štrudl, štrudla, štrudel, strudla, savijača, štrudelj, zavitek, ne bitno kako se zove, važno da je fino i ukusno. Ova kombinacija svježeg kravljeg sira i koprive je definitivno neodoljiva.
Recept za štrudl sa sirom i koprivom
Vrijeme pripreme: 30-ak minuta (s gotovim kupljenim korama)
Vrijeme pečenja: 20 – 30 minuta
Temperatura pećnice: 180C
Lim (kalup) iz pećnice
- ½ kg gotovih kora za štrudl (1 paket listova /6 – 8 kora) ili
Kore za štrudl:
- 50 dag glatkog brašna
- 3 žlice ulja
- sol
- mlaka voda
- 1 jaje (može i ne mora)
Fila:
- ½ kg svježeg kravljeg sira
- 2 šalice prokuhane i na sitno narezane mlade koprive (vrhovi tj. mladi listovi)
- 3-4 jaja
- 1 dl kiselog vrhnja
- sol
- 10 dag omekšanog putra za premaz kora ili ulje
Zagrijte pećnicu na 180C. Štrudl možete napraviti od kupovnih kora ili možete napraviti domaće: zamijesite tijesto od brašna, ulja, soli i mlake vode i oblikujte u 2 kugle. Na nauljenom tanjuru „potaftajte“ tijesto i razvucite ga na stolnjaku da se posuši.
Blanširajte koprivu: operite je pod vodom i ubacite u slanu proključalu vodu i kratko prokuhajte (oko 2 minute), na dasci sitno narežite.
Dok se kopriva hladi, priredite ostatak file: izmiješajte u zdjeli jaja, sir, vrhnje, posolite pa dodajte narezanu koprivu. Otopljenim putrom (ili uljem) premažite (najbolje koristeći kist) koru po koru i po njoj rasporedite filu. Zamatajte kore i slažite ih u nauljen pleh. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici oko 20-30 minuta. Pustite da se štrudl ohladi par minuta i još topli narežite i poslužite.