Savršena boem torta

| Wine and dine |

Boem torta by Suzy Josipović, Mama zna
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Ove kocke/šnite/tortu moj suprug obožava. Boemi su mu, još iz djetinjstva provedenog u Sarajevu, nešto posebno...

Recept: Boem torta

Vrijeme pripreme: 90 minuta

Vrijeme pečenja: 8-10 minuta svaka kora

Vrijeme hlađenja: nekoliko sati

Temperatura pećnice: 180C

Biskvit:

  • 10 bjelanjaka
  • 25 dag šećera
  • 5 dag kakaa (za laganiju varijantu može i naribana čokolada)
  • 15 dag glatkog brašna (prosijanog)
  • 15 dag oraha (može i badema ili lješnjaka)

Žuta krema:

  • 10 žumanjaka
  • ½ l mlijeka
  • 10 dag glatkog brašna (prosijanog)
  • 2 vanilin šećera
  • 25 dag putra
  • 20 dag štaub šećera (šećer u prahu)

Premaz kora:

  • Oko 1 dl mlijeka sa žlicom Nesquicka ili neke druge čokolade u prahu

Glazura:

  • 10 dag tamne čokolade
  • 2-3 žlice ulja
Boem torta by Suzy Josipović, Mama zna
Boem torta

Zagrijte pećnicu na 180C.

Biskvit: bjelanjke umutite u čvrsti snijeg, postepeno dodajte šećer pa lagano žlicom umiješajte kakao, prosijano brašno i mljevene orahe. Ispecite dvije kore na masnom papiru na obrnutoj strani kalupa od pećnice te svaku pecite 8-10 minuta. Kad se kore ohlade, presjecite ih po pola da dobijete 4 kore. (možete i svaku posebno peći ako imate vremena)

U međuvremenu priredite kremu:

Izmiksajte putar sa štaub šećerom.

Žumanjke, brašno i vanilin šećer izmutite s malo mlijeka i ukuhajte u preostalo mlijeko na pari te kuhajte kremu miješajući je cijelo vrijeme sve dok se skroz ne ukuha i postane gusta i kompaktna. Kad se ohladi, dodajte pripremljen putar sa štaub šećerom te zajedno izmiksajte u glatku kremu.

Svaku koru pomoću kista premažite nesquickom otopljenim u deci mlijeka.

Zatim svaku koru premažite skuhanom kremom te poslažite jednu na drugu.

Pripremite glazuru – na pari otopite čokoladu i dodajte joj 2-3 žlice ulja. Ohladite je te prelijte zadnju koru.

Ohladite tortu prvo na sobnoj temperaturi pa je stavite na nekoliko sati u hladnjak.