Ove kocke/šnite/tortu moj suprug obožava. Boemi su mu, još iz djetinjstva provedenog u Sarajevu, nešto posebno...
Recept: Boem torta
Vrijeme pripreme: 90 minuta
Vrijeme pečenja: 8-10 minuta svaka kora
Vrijeme hlađenja: nekoliko sati
Temperatura pećnice: 180C
Biskvit:
- 10 bjelanjaka
- 25 dag šećera
- 5 dag kakaa (za laganiju varijantu može i naribana čokolada)
- 15 dag glatkog brašna (prosijanog)
- 15 dag oraha (može i badema ili lješnjaka)
Žuta krema:
- 10 žumanjaka
- ½ l mlijeka
- 10 dag glatkog brašna (prosijanog)
- 2 vanilin šećera
- 25 dag putra
- 20 dag štaub šećera (šećer u prahu)
Premaz kora:
- Oko 1 dl mlijeka sa žlicom Nesquicka ili neke druge čokolade u prahu
Glazura:
- 10 dag tamne čokolade
- 2-3 žlice ulja
Zagrijte pećnicu na 180C.
Biskvit: bjelanjke umutite u čvrsti snijeg, postepeno dodajte šećer pa lagano žlicom umiješajte kakao, prosijano brašno i mljevene orahe. Ispecite dvije kore na masnom papiru na obrnutoj strani kalupa od pećnice te svaku pecite 8-10 minuta. Kad se kore ohlade, presjecite ih po pola da dobijete 4 kore. (možete i svaku posebno peći ako imate vremena)
U međuvremenu priredite kremu:
Izmiksajte putar sa štaub šećerom.
Žumanjke, brašno i vanilin šećer izmutite s malo mlijeka i ukuhajte u preostalo mlijeko na pari te kuhajte kremu miješajući je cijelo vrijeme sve dok se skroz ne ukuha i postane gusta i kompaktna. Kad se ohladi, dodajte pripremljen putar sa štaub šećerom te zajedno izmiksajte u glatku kremu.
Svaku koru pomoću kista premažite nesquickom otopljenim u deci mlijeka.
Zatim svaku koru premažite skuhanom kremom te poslažite jednu na drugu.
Pripremite glazuru – na pari otopite čokoladu i dodajte joj 2-3 žlice ulja. Ohladite je te prelijte zadnju koru.
Ohladite tortu prvo na sobnoj temperaturi pa je stavite na nekoliko sati u hladnjak.