Najbolje ideje (koje nismo mi osobno smislili) obično idu uz pitanje: "Zašto se ja nisam toga sjetio/sjetila?" Takvo smo si pitanje mi postavili kada smo pronašli recept koji kombinira dva univerzalno savršena okusa: čokolada i crno vino.
Dopustite nam da vas upoznamo s novim omiljenim vikend-kolačem: brownie s crnim vinom i brusnicama. Recept je stvorila genijalna Amanda Powel (Cookie Named Desire) upućuje na to da je potrebno brusnice namočiti u crnom vinu 30 minuta prije nego ih dodate u jednostavnu brownie smjesu. Ako ste zabrinuti da nećete imati dovoljno vina nakon pečenja kolača, ne brinite - ovaj recept zahtijeva samo 3/4 šalice crnog vina, a u ostatku možete uživati dok čekate da se browniji ispeku. Izvrsno.
Savršen brownie recept prema Suzy Josipović Redžepagić:
- 20 dag tamne čokolade za kuhanje (70%kakaa) – nasjeckane
- 2 žlice kakaa
- 23 dag štaub šećera
- 13 dag glatko brašna (prosijano)
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 šalica brusnica
- 3/4 šalice crnog vina
- 17,5 dag putra – sobne temperature
- 4 jaja
- prstohvat soli
- brašna za kalup
- putar za kalup
Zagrijte pećnicu na 175 ºC. Na pari otopite čokoladu, dodajte putar i miješajte dok se ne otope i povežu u kremu pa dodajte kakao i promiješajte. Maknite s pare, dodajte štaub šećer i promiješajte. Zatim dodajte prosijano brašno i sol te promiješajte. Posebno umutite jaja ručno pa ih dodajte malo po malo smjesi, miksajući dok se smjesa ne sjedini. Zatim dodajte brusnice koje su prije toga 30 minuta odstajale u crnom vinu. Sipajte smjesu u nauljen i pobrašnjen kalup, poravnajte vrh kolača i pecite ga u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta. Kada vidite da su krajevi i površina kolača pečeni, kolač je gotov. Brownies mora biti sočan i pomalo ljepljiv, a ne suh kao biskvit. Ostavite ga u kalupu da se ohladi, a onda ga okrenite naopačke. Prema želji napravite čokoladnu glazuru od otopljene čokolade i malo putra ili poslužite brownies uz sladoled ili šlag. Narežite ga na kocke tek kad se ohladi.