Bez kojeg specijaliteta jednostavno ne možete zamisliti Novu godinu? Mi bez sarme. Sarma se tradicionalno nalazi na novogodišnjoj trpezi, a to je odlično ne samo zato što je preukusna već se mnogi kunu kako je upravo sarma najbolji lijek za mamurluk koji je zagarantiran nakon proslave Nove godine.
Svatko ima svoj način na koji radi sarmu, a mi vam u nastavku otkrivamo koji je po nama najbolji recept za sarmu.
Recept za sarmu
Sastojci:
- 1 glavica kupusa (1,5 -2 kg)
- 1 kg miješanog mljevenog mesa
- 2 do 3 žlice sjeckane slanine
- 150 gr riže
- 2 glavice luka
- 25 gr soli
- 1 žličica Vegete
- 1 žličica papra
- list lovora
- suho meso slanina
- kobasice
2-3 žlice brašna
3-4 žlice ulja
crvena paprika
Luk narežite na sitne kockice. U zdjeli pomiješajte luk, meso i rižu. Dodajte sol, papar, Vegetu i sjeckanu slaninu. Sve dobro promiješajte kako bi se sjedinilo. Odvojite listove kupusa i odrežite zadebljanja, po potrebi isperite pod hladnom vodom. Uvijajte sarme veličine po vašem ukusu. Ostatak kupusa narežite na trakice. Na dno lonca stavite kupus pa red sarmi zatim ponovno red kupusa pa red sarmi. Ponavljajte postupak dok ne stavite sve sarme u lonac. Na vrh stavite suho meso i kobasice te lovorov list. Pustite neka se kuha na laganoj vatri 1 sat i 45 minuta. Pred kraj kuhanja napravite zapršku tako da na vrućem ulju popržite brašno i crvenu papriku te zalijete vodom. Prelijte sarmu zaprškom i pustite neka se kuha još 20-tak minuta.