Naš poznati Chef Hrvoje Zirojević, koji ljeti radi u Laganiniju na Palmižani, a zimi predaje na fakultetu i savjetuje mlade naraštaje kuhara, rado je s nama podijelio čak dva svoja recepta za popularan bakalar koji mi Hrvati već tradicionalno pripremamo za svaki Badnjak. Znamo da se bakalar može pripremati na zaista mnogo načina, ali ova dva su provjerena i slobodno možemo reći - savršena. Dobar tek!
BAKALAR BIANCO (NORMATIV ZA 4 OSOBE)
SASTOJCI:
- 400g KUHANOG MESA BAKALARA
- 800g SIROVOG NAULJENOG KRUMPIRA
- 2 dcl MASLINOVOG ULJA
- 1dag SOLI
- 1dag PAPRA
- 5dag PERŠINA
- 5dag ČEŠNJAKA
Priprema: Bakalar pomočiti u vodi, uz svakodnevno (po više puta na dan) mijenjanje vode. Kuhamo ga uz dodatak povrća da malo umanjimo specifičnu snagu mirisa bakalara.
Savijet: Ako želimo da nam bakalar ostane svijež i bijele boje možemo dodati malo mijeka na to te ćemo time dobiti svjetlinu samoga mesa. Savjet za tući krumpir, staviti što više maslinovog ulja, a prethodno ga dobro ocijediti kada smo ga skuhali.
BAKALAR SA FAŽOLOM
- 400g KUHANOG MESA OD BAKALARA
- 300g FAŽOLA (GRAHA)
- 200g KAPULE (LUKA)
- 60g ČEŠNJAKA
- 50g PERŠINA
- 1dcl MASLINOVOG ULJA
- 1dag SOLI
- 1dag PAPRA
Priprema: Dok kuhamo bakalar i fažol ubacimo dobar komad domaće slanine, pancete ili kože kako bismo dobili bogatiji okus. Meso bakalara prije samog kuhanja začinimo.
Savjet: Ako želimo dobiti posebnu aromu dima, možemo dodati komadić dimljene sabljarke ili tune i na taj način možemo dobiti jedan poseban dimljeni štih. Također se može ovaj dimljeni štih dobiti uz dodatak dimljene crvene paprike od Kotanyija.