Moj današnji recept vezan je za kraljicu jeseni: buču ili bundevu ili tikvu, kako je razno zovu.
Savršena juha od pečene buče:
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme: 10-ak minuta
Vrijeme pečenja: 1 sat
Vrijeme kuhanja: 10-ak minuta
Temperatura pećnice: 180C
- 1 kg žute bundeve (npr. Cucurbita moschata 'Butternut')
- 1 mala glavica luka - sitno nasjeckan
- 1 češanj češnjaka - sitno nasjeckan
- žlica maslinova ulja
- 1 žlica kimla
- 7 – 8 dl vode ili jušnog povrtnog temeljca
- pola žličice cimeta
- pola žličice naribanog đumbira
- prstohvat muškatnog oraščića
- 3-4 klinčića
- 2 prstohvata kurkume
- 2 žlice javorovog ili agavinog sirupa ili meda (može i ne mora)
- sol
- cayanski papar
- 3-4 žlice slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje ili mlijeka (prema želji) - može i vegansko vrhnje za kuhanje ili mlijeko od soje
- sjemenke bundeve - prema želji
- croutonsi - prema želji
- hladno prešano bučino ulje ili maslinovo ulje - za posipati po vrhu
Buču (bundevu) zajedno s korom narežite na četvrtine i rasporedite na masni papir za pečenje na kalup te specite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180C.
U međuvremenu u loncu na maslinovom ulju podinstajte sitno narezanu glavicu luka i češnjak.
Nakon sat vremena izvadite pečenu buču iz pećnice, izdubite iz kora pire te ga dodajte u lonac s podinstanim lukom i češnjakom. Dodajte vode ili jušni povrtni temeljac, prema želji malo mlijeka ili slatkog vrhnja, med ili javorov sirup, posolite, popaprite i dodajte začine prema želji: naribani muškatni oraščić, cimet, kurkumu, đumbir, kiml i klinčiće. Štapnim mikserom izmiksajte juhu dok ne postane glatka i kremasta, prema potrebi dodajte još tekućine i kuhajte na laganoj vatri još par minuta da se povežu svi sastojci.
Juhu prema želji servirajte uz croutonse (prepržene kockice kruha), bučine sjemenke, a svaku juhu u tanjuru možete zaliti s malo hladno prešanog bučinog ili maslinovog ulja ili dodati žlicu vrhnja.